Hoe u uw hond kunt kalmeren op oudejaarsavond: de ultieme gids

Foto door de auteur

Redactie ET

Oudejaarsavond is voor veel mensen een tijd van feest, maar voor onze viervoeters kan het een tijd van grote angst en verwarring zijn. In deze gids: “Hoe u uw hond kunt kalmeren op oudejaarsavond” leest u hoe u uw hond veilig en ontspannen door de luide vieringen kunt begeleiden.

Wat helpt mijn hond op oudejaarsavond?

Antwoorden kort en bondig uit de gids:

 1. Desensibilisatie oefeningen: Speel zachte vuurwerkgeluiden en verhoog geleidelijk het volume over meerdere sessies.
 2. Kalmerende muziek: Speel ontspannende of klassieke muziek om de geluiden van vuurwerk te overstemmen.
 3. Thunder-shirt: Gebruik er een Thundershirtom uw hond een gevoel van veiligheid te geven door middel van zachte druk.
 4. Veilig gebied: Creëer een rustig toevluchtsoord voor uw hond, weg van ramen en lawaai.
 5. Interactief speelgoed: Bied kauwspeeltjes of puzzelspeelgoed aan om de hond af te leiden en bezig te houden.
 6. CBD-producten: Overweeg het gebruik van CBD-producten speciaal voor huisdieren om stress en angst te verminderen.
 7. Achtergrondgeluid: Gebruik witte ruis of zet een tv aan om de geluiden van vuurwerk te overstemmen.
 8. Aangelijndeis voor wandelingen: Houd uw hond op oudejaarsavond altijd aangelijnd om te voorkomen dat u probeert te ontsnappen als u bang bent.
 9. Geen gevaarlijke voedingsmiddelen: Houd schadelijk voedsel en voorwerpen zoals snoep, alcohol en feestversieringen uit de buurt van uw hond.
 10. Persoonlijke aandacht: Breng tijd door met uw hond om hem te kalmeren en gerust te stellen.
 11. Huidige etikettering: Zorg ervoor dat uw hond is gechipt en dat de actuele contactgegevens op zijn halsband staan.
 12. Feromoon producten: Overweeg het gebruik van feromoonverspreiders of sprays om te kalmeren.

Hond en oudejaarsavond voorbereiden

Zo kunt u uw hond kalmeren op oudejaarsavond
Hoe je je hond kunt kalmeren op oudejaarsavond: de ultieme gids 23 Hoe je je hond kunt kalmeren op oudejaarsavond: de ultieme gids

Angst voor vuurwerkgeluid

Angstsignalen herkennen

Veel honden zijn bang voor harde geluiden. Tekenen zijn onder meer trillen, hijgen, zich verstoppen of zelfs proberen te ontsnappen. Het is belangrijk om deze signalen vroegtijdig te herkennen, zodat u hierop kunt reageren. Hondenbezitters kennen hun honden meestal op oudejaarsavond, ze verstoppen zich vaak onder bedden of in afgelegen hoekjes waar ze bescherming zoeken.

Preventieve maatregelen

Begin vooraf met desensibilisatieoefeningen. Speel opnames van vuurwerkgeluiden af ​​op een laag volume terwijl u uw hond afleidt met snoepjes en speelgoed. Verhoog het volume geleidelijk over een aantal weken.

Beveiliging in huis

Veiligheidsmaatregelen in het appartement

Zorg ervoor dat uw huis veilig is voor uw hond. Sluit ramen en deuren om ontsnappingspogingen te voorkomen. Creëer een rustig toevluchtsoord waar uw hond zich kan verstoppen.

Kalmerende middelen en methoden

Er zijn verschillende methoden om honden te kalmeren. Denk hierbij aan kalmerende feromoonsprays, Thundershirts of zachte muziek. Praat met uw dierenarts over geschikte opties.

ivvi Relax - kalmerend middel voor honden met L-tryptofaan voor...
ivvi Relax – kalmerend middel voor honden met L-tryptofaan voor...*
Nieuwe en verbeterde formule! Geschikt voor dagelijkse toediening - ontwikkeld in samenwerking met dierenartsen
€29,90 Amazon Prime

Omgaan met vuurwerk

Zo kunt u uw hond kalmeren op oudejaarsavond
Hoe je je hond kunt kalmeren op oudejaarsavond: de ultieme gids 24 Hoe je je hond kunt kalmeren op oudejaarsavond: de ultieme gids

Gedrag tijdens vuurwerk

Afleidingsstrategieën

Probeer uw hond af te leiden tijdens het vuurwerk. Speel met hem of bied hem interactief speelgoed aan. Dit kan helpen zijn aandacht af te leiden van het lawaai.

Noodplannen

Zorg altijd voor een noodplan voor het geval uw hond extreem angstig wordt. Houd het telefoonnummer van uw dierenarts bij de hand en ontdek welke 24-uurs dierenklinieken bij u in de buurt zijn.

Toepassingen

“Oudejaarsavond kan een stressvolle ervaring zijn voor honden, maar met de juiste methoden en instructies kun je je trouwe viervoeter helpen kalm en beheerst te blijven. Elke hond reageert anders, dus het is belangrijk om verschillende technieken uit te proberen om de meest effectieve voor jouw hond te vinden.

Praktische use cases en tips voor specifieke hondentypes:

 • Voor angstige honden: Creëer een rustgevende omgeving met gedimd licht en zachte muziek. A Thundershirt kan uw hond een gevoel van veiligheid geven.
 • Voor energieke honden: Houd uw hond bezig met interactief speelgoed of kauwspeelgoed om zijn aandacht af te leiden van de geluiden.
 • Voor honden die gevoelig zijn voor geluid: Probeer de geluiden van het vuurwerk te overstemmen met witte ruis of rustgevende muziek.

Stapsgewijze instructies voor desensibilisatieoefeningen:

 1. Invoering: Begin met korte trainingen waarin u vuurwerkgeluiden op een zeer laag volume afspeelt terwijl uw hond ontspannen is.
 2. Positieve bekrachtiging: Beloon uw hond met snoepjes of zijn favoriete speeltje als hij kalm blijft terwijl de geluiden op de achtergrond spelen.
 3. Toename: Verhoog geleidelijk het volume van de geluiden over meerdere trainingssessies. Zorg ervoor dat uw hond niet gestrest of angstig wordt.
 4. Samenhang: Doe deze oefeningen regelmatig om het beste effect te krijgen. Geduld en consistentie zijn de sleutel tot succes.

Met deze instructies en tips kunt u uw hond helpen wennen aan de geluiden van oudejaarsavond en de nacht ontspannender beleven."

Realistische voorbeelden en getuigenissen

Het kan nuttig zijn om de ervaringen van andere hondenbezitters te lezen. Veel forums en sociale netwerken bieden platforms voor het delen van dergelijke verhalen

Zo kunt u uw hond kalmeren op oudejaarsavond
Hoe je je hond kunt kalmeren op oudejaarsavond: de ultieme gids 25 Hoe je je hond kunt kalmeren op oudejaarsavond: de ultieme gids

Geavanceerde veiligheidsmaatregelen

 • Aanlijnplicht tijdens wandelingen: Het is belangrijk om uw hond aangelijnd te houden, ook overdag, aangezien er al vóór oudejaarsavond vuurwerk wordt afgestoken. Dit kan uw hond bang maken en ervoor zorgen dat hij probeert te ontsnappen

Vermijd gevaarlijke voedingsmiddelen en voorwerpen

 • Houd schadelijke voedingsmiddelen en voorwerpen weg: Zorg ervoor dat gevaarlijk voedsel zoals cake, koekjes en alcohol, evenals items zoals slingers, klatergoud en feestmutsen, buiten het bereik van uw hond zijn. Deze kunnen gevaarlijk zijn voor honden.

Extra werkgelegenheid

 • Houd uw hond bezig: Bied uw hond nieuw speelgoed of kauwsnacks aan om hem tijdens het vuurwerk bezig en afgeleid te houden.

Gebruik van achtergrondgeluid

 • Achtergrondgeluid voor afleiding: Zet de tv of radio aan, of speel rustgevende muziek om de geluiden van het vuurwerk te overstemmen. Er zijn speciale afspeellijsten en muziek speciaal ontworpen voor honden.

Kalmerend door lichamelijk contact

 • Blijf kalm en geef uw hond veiligheid: Kalmeer uw hond door hem te aaien en op een kalmerende toon tegen hem te praten. Dit kan vooral effectief zijn als u gasten op bezoek heeft en de feeststemming stress bij de hond kan veroorzaken.

Controleer en update de etikettering

 • Zorg ervoor dat de identiteitskaart van uw huisdier actueel is: Controleer of uw hond gechipt is en of de gegevens op de halsband actueel zijn. Dit is vooral belangrijk als uw hond in paniek het huis verlaat (Bron: Pet Keen).

Desensibilisatie en tegenconditionering

 • Desensibilisatietraining: Gebruik cd's of YouTube-video's met vuurwerk, onweersbuien of stadsgeluiden om uw hond aan dergelijke geluiden te laten wennen. Begin met een laag volume en verhoog dit geleidelijk.

Valeriaan/valeriaan kussen

Valeriaankussens kunnen een kalmerend effect hebben op honden. Valeriaan staat bekend om zijn ontspannende eigenschappen en wordt vaak gebruikt om stress en angst bij huisdieren te verminderen. Hier zijn enkele punten waarmee u rekening moet houden:

 1. Natuurlijk kalmerend: Valeriaan bevat ingrediënten die een natuurlijk kalmerend effect kunnen hebben. Dit kan vooral handig zijn voor het ontspannen van honden die gestrest zijn door geluiden zoals vuurwerk.
 2. Individuele reacties: Zoals alle natuurlijke remedies reageren honden anders op valeriaan. Hoewel het voor sommige honden effectief kan zijn, heeft het mogelijk geen effect op anderen.
 3. Juiste dosering: Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid valeriaan te gebruiken. Te veel kan ongewenste bijwerkingen hebben. Bij gebruik van een valeriaankussen is dit meestal minder een probleem, omdat de blootstelling lager is dan bij orale toediening.
 4. Combinatie met andere methoden: Valeriaankussens kunnen worden gebruikt als onderdeel van een bredere strategie die ook desensibilisatieoefeningen, kalmerende muziek en veilige retraites omvat.

Gebruik van CBD-producten

 • CBD-producten voor huisdieren: CBD-producten die speciaal voor huisdieren zijn ontworpen, kunnen uw hond helpen kalmeren. Het wordt aanbevolen om deze producten vooraf uit te proberen om er zeker van te zijn dat ze werken voor uw huisdier.

Conclusie: Zo kalmeer je je hond op oudejaarsavond

Kalmeer uw hond op oudejaarsavond
Hoe je je hond kunt kalmeren op oudejaarsavond: de ultieme gids 26 Hoe je je hond kunt kalmeren op oudejaarsavond: de ultieme gids

Met de juiste voorbereiding kunt u ervoor zorgen dat oudejaarsavond voor uw hond zo stressvrij mogelijk verloopt. Vergeet niet om vooruit te plannen, kalm en geduldig te blijven en uw hond in de gaten te houden tijdens de festiviteiten.

Deel uw ervaringen en tips in de reacties. Heeft u andere methoden gevonden die voor uw hond werken?

Producten voor honden op oudejaarsavond

1e beste product
FELMO kalmerende snacks voor honden, lekkernijen om te kalmeren...*
 • DE IDEALE COMPANIE VOOR EEN ONTSPANNEN HONDENLEVEN: Felmo kalmerende snacks hebben een natuurlijk kalmerend effect tegen angst, stress en…
 • WAAROM FELMO SNACKS VOOR DE ONTSPANNING VAN JE FAVORIET?: De Felmo kalmerende snacks met valeriaan en L-tryptofaan zijn perfect voor...
 • ALLEEN HET BESTE VOOR JE VIERPOTENVRIEND: De felmo-snacks bestaan ​​uitsluitend uit hoogwaardige ingrediënten, waaronder: valeriaan, sint-janskruid, zoete aardappel,...
2e beste product
Bachblüten Original Rescura Pets*
 • Hoeveelheid: 10ml
 • Namenswechsel: Aus RESCUE wird RESCURA. Sonst ändert sich nichts
 • Unterstützt das emotionale Wohlbefinden Ihres Tieres
3e beste product
TierPlus rusttijdtabletten voor honden, relaxtabletten met valeriaan,...*
 • WILT U ONTSPANNEN? 120 hooggedoseerde kalmerende tabletten. Verminder angst en stress. Zorg voor evenwicht en rust. De ideale metgezel…
 • PROEF ALLE VIERPOTENVRIENDEN: Onze tabletten smaken heerlijk en worden door alle rassen en maten zeer geaccepteerd. Dankzij de break-groove zijn ze...
 • NATUURLIJKE INHOUD: Geselecteerde plantenmix van valeriaan, ashwagandha, hennepolie, hop en passiebloem. Slim gecombineerd met L-tryptofaan,…
4e beste product
ivvi Relax – kalmerend middel voor honden met L-tryptofaan voor...*
 • Nieuwe en verbeterde formule! Geschikt voor dagelijkse toediening - ontwikkeld in samenwerking met dierenartsen
 • ivvi RELAX wurde entwickelt, um das Nervensystem Ihres Hundes sanft zu unterstützen. Für einen entspannteren Alltag oder speziell vor stressigen…
 • Entwickelt mit Tierärzten: Speziell abgestimmt auf die Bedürfnisse von Hunden vom Welpen bis ins hohe Alter – Vorsorge ist besser als Nachsorge
5e beste product
Zesty Paws Beruhigende Chews für Hunde Entspannungs- &…*
 • Immer schön ruhig bleiben und weiterwedeln – Zesty Paws Calming Chews sind köstliche Hunde Leckerlis mit Putengeschmack, die den Hunden bei normalem…
 • Ruhe, Gelassenheit, Entspannung & Wohlbefinden – Dieser Kauartikel mit den zusätzlichen Inhaltsstoffen Ashwagandha, Grüner Tee und L-Tryptophan ist…
 • Geeignet in jeder stressigen Situation – Nahrungsergänzungsmittel Hunde für Entspannung in stressigen Situationen – wie z.B. bei Gewittern,…


* Productafbeeldingen en links | Bron: Amazon PA API | Laatste update op 17.06.2024-XNUMX-XNUMX | * = Aangesloten links | De prijzen op deze website zijn mogelijk gewijzigd. De werkelijke prijs van een product is te vinden op de website van de verkoper. Real-time updates zijn technisch niet mogelijk. Prijzen inclusief BTW plus verzendkosten


 

Foto door de auteur

Redactie ET

Een toegewijd team bestaande uit auteurs en producttesters schrijft handleidingen, productrecensies, ervaringsrapporten en testrapporten over verschillende onderwerpen en producten op ons platform. We bieden ook instructies en doe-het-zelf-ideeën. Onze authentieke producttests, gedetailleerde beoordelingen en uitgebreide productvergelijkingen bieden waardevolle hulp bij aankoopbeslissingen.

Laat een bericht achter