Gemakkelijk structuurbehang verwijderen: de ultieme gids voor een probleemloze renovatie

Foto door de auteur

Redactie ET

Welkom! Vandaag laat ik je zien hoe je eenvoudig en efficiënt structuurbehang van je muren verwijdert. Heeft u last van hardnekkig structuurbehang? Geen probleem, ik help je daarbij. In deze handleiding leert u hoe u houtsnipperbehang kunt verwijderen met behulp van eenvoudige methoden en hulpmiddelen.

Voorbereiding is alles

Welke hulpmiddelen heb je nodig?

Het verwijderen van houtsnippersbehang
Eenvoudig structuurbehang verwijderen: de ultieme gids voor een zorgeloze renovatie 16 Eenvoudig structuurbehang verwijderen: de ultieme gids voor een zorgeloze renovatie

Om het structuurbehang effectief van de muur te verwijderen, heb je een aantal specifieke gereedschappen en materialen nodig. Hier is een lijst met de belangrijkste benodigdheden:

 1. spatel of behang verwijderaar: Met een brede spatel of een speciale behangverwijderaar kunt u het behang van de muur schrapen.
 2. Watersproeier of kwastje: Om het behang te bevochtigen, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is. Een watersproeier is ideaal voor kleinere oppervlakken, terwijl een borstel effectiever is voor grotere muren.
 3. Emmer warm water en afwasmiddel: Een mengsel van warm water en afwasmiddel kan helpen de pasta los te maken.
 4. Veiligheidsbril en handschoenen: Om uw ogen en handen te beschermen tegen splinters en chemicaliën.
 5. deksel of oude kranten: Ter bescherming van de vloer en meubels tegen vocht en behangresten.
 6. Dirigent: Voor het geval u hogere delen van de muur moet bereiken.
 7. Behangafbijtmiddel: Als het mengsel van water en wasmiddel niet voldoende is, kan een speciaal stripmiddel effectiever zijn.
 8. spons of doek: Om het water of de stripoplossing op het behang aan te brengen.
 9. vuilniszakken: Voor het afvoeren van oud behang.
 10. Hete lucht droger (Optioneel): Kan bij bijzonder hardnekkig behang nuttig zijn om de lijm zachter te maken.

Met deze gereedschappen en materialen kunt u het structuurbehang efficiënt en veilig van de muur verwijderen. Zorg ervoor dat u alle noodzakelijke voorbereidingen treft voordat u met de werkzaamheden begint, zodat het proces zo soepel mogelijk verloopt.

Neem veiligheidsmaatregelen

Bij het verwijderen van het structuurbehang is het belangrijk om enkele veiligheidsmaatregelen te nemen om uw meubels en vloeren te beschermen. Hier zijn enkele nuttige tips:

 1. Meubels verwijderen of afdekken: Verplaats indien mogelijk al het meubilair uit de kamer. Als dit niet mogelijk is, dek ze dan goed af met dekzeilen of oude lakens om ze te beschermen tegen vocht en behangresten.
 2. Dekvloer: Gebruik een dik laken of oude kranten om de vloer volledig te bedekken. Zorg ervoor dat de folie of kranten stevig vastzitten, zodat ze niet wegglijden.
 3. Veilige stopcontacten en schakelaars: Schakel de stroom in de kamer uit en bedek stopcontacten en schakelaars met tape om ze tegen vocht te beschermen.
 4. Ventileer de kamer: Zorg voor goede ventilatie in de kamer om vocht te verwijderen en mogelijke strippergeuren te minimaliseren.
 5. Persoonlijke beschermingsmiddelen: Draag een veiligheidsbril om uw ogen te beschermen tegen splinters en stof. Handschoenen beschermen uw handen tegen scherpe randen en chemicaliën.
 6. Wees voorzichtig bij het werken op ladders: Als u een ladder gebruikt, zorg er dan voor dat deze stabiel en veilig is. Leun niet te ver naar voren of opzij.
 7. Nette werkruimte: Houd uw werkoppervlak netjes om struikelgevaar te voorkomen. Ruim afgebladderde stukken behang en ander vuil regelmatig op.
 8. Voorkom vochtschade: Vermijd overmatig bevochtigen van de muren. Overmatig vocht kan de ondergrond en aangrenzende gebieden beschadigen.

Door deze veiligheidsmaatregelen te volgen, kunt u uw meubels en vloeren effectief beschermen en ervoor zorgen dat het behangverwijderingsproces zo veilig en efficiënt mogelijk verloopt.

Oud versus nieuw structuurbehang

Het verwijderen van structuurbehang kan een uitdaging zijn, afhankelijk van of het om een ​​ouder of nieuwer behang gaat. Dit zijn de belangrijkste verschillen en hoe deze de verharing beïnvloeden:

Oud houtsnipperbehang

 1. Soort lijm: Oudere structuurbehang werd vaak met sterkere, soms zelfs wateronoplosbare lijmen bevestigd. Hierdoor kan het moeilijk te verwijderen zijn.
 2. Meerdere lagen: Het is gebruikelijk dat oud structuurbehang wordt overgeschilderd. Meerdere lagen kunnen het verwijderen ingewikkelder maken.
 3. Conditie van het behang: Na verloop van tijd kan het behang broos worden en gemakkelijker scheuren als het wordt verwijderd.
 4. Staat van de ondergrond: De ondergrond waarop het oude behang is aangebracht kan beschadigd raken, vooral als er te veel kracht wordt uitgeoefend bij het verwijderen ervan.

Nieuw houtsnipperbehang

 1. Moderne lijmen: Nieuwere achtergronden maken vaak gebruik van gemakkelijker verwijderbare lijmen die kunnen worden geactiveerd met water of stoom.
 2. Kwaliteit van het behang: De kwaliteit van het structuurbehang is in de loop der jaren verbeterd, waardoor het makkelijker te verwijderen is.
 3. Verbeterde technieken: Nieuwer behang is vaak ontworpen om gemakkelijker en in grotere stukken te worden verwijderd.
 4. Milieuvriendelijke opties: Veel nieuwere behangsoorten zijn milieuvriendelijker en bevatten minder schadelijke chemicaliën, waarmee bij het verwijderen rekening moet worden gehouden.

Invloed op onthechting

 • Oud behang vereisen vaak meer geduld en het gebruik van sterkere verwijderingsmethoden of middelen. Soms is het nodig om de bovenste laag te verwijderen om toegang te krijgen tot de onderliggende lijm.
 • Nieuwe achtergronden kan vaak worden verwijderd met eenvoudigere methoden, zoals het toepassen van warm water of stoom. Ze hebben de neiging om in grotere stukken los te komen.

In beide gevallen is het belangrijk om het behang eerst op een kleine, onopvallende plek te testen om te bepalen hoe je het het beste kunt verwijderen. Of het nu om oud of nieuw structuurbehang gaat, geduld en zorg zijn sleutelelementen voor een succesvolle verwijdering.

DALL·E 2023 12 29 17.57.48 Een brede bannerafbeelding in een beeldverhouding van 21 9 met een close-up van iemands handen die behang van een muur verwijderen. Het behang laat in grote lijnen los
Eenvoudig structuurbehang verwijderen: de ultieme gids voor een zorgeloze renovatie 17 Eenvoudig structuurbehang verwijderen: de ultieme gids voor een zorgeloze renovatie

Controle op meerdere lagen

De aanwezigheid van meerdere lagen behang op een muur is een veel voorkomend scenario, vooral in oudere gebouwen. Hier volgen enkele stappen om de aanwezigheid van meerdere lagen te detecteren en dienovereenkomstig te handelen:

Detectie van meerdere lagen behang

 1. Visuele inspectie: Kijk goed naar de hoeken en randen van het behang. Vaak zie je hier meerdere lagen, vooral als de bovenste laag langs de randen loslaat.
 2. Voelen: Ga met uw hand over het oppervlak van het behang. Meerdere lagen voelen vaak dikker en minder uniform aan.
 3. Proeftrekken: Probeer op een onopvallende plek een stuk behang af te pellen. Als er meerdere lagen loskomen, is dit een duidelijk teken.

Procedure voor meerdere lagen behang

 1. Bovenste laag verwijderen: Begin met het verwijderen van de bovenste laag. Gebruik een spatel of behangverwijderaar en werk voorzichtig te werk.
 2. Gebruik van water of stoom: Nadat de bovenste laag is verwijderd, brengt u water of stoom aan op de volgende laag om de lijm los te maken. Wacht een paar minuten zodat het water kan intrekken.
 3. Ga in lagen te werk: Verwijder elke laag afzonderlijk. Het is efficiënter en minder schadelijk voor de ondergrond om in laagjes te werken dan om alle lagen in één keer te verwijderen.
 4. Krachtig maar voorzichtig: Gebruik voldoende kracht om de lagen te verwijderen, maar pas op dat u het pleisterwerk of de gipsplaat eronder niet beschadigt.
 5. Gebruik verwijderingsmiddelen: Bij bijzonder hardnekkige lagen kan het gebruik van een speciale behangverwijderaar noodzakelijk zijn.
 6. Oppervlak voorbereiden op herontwerp: Nadat alle lagen zijn verwijderd, moet het muuroppervlak worden gladgemaakt en voorbereid voor herontwerp. Dit kan bestaan ​​uit plamuren, schuren en gronden.

Het verwijderen van meerdere lagen behang kan tijdrovend zijn, maar met geduld en de juiste techniek kan deze uitdaging worden overwonnen. Zorg ervoor dat u tijdens het hele proces de nodige veiligheidsmaatregelen neemt.

Nat of droog: wat is beter?

De keuze tussen de natte en de droge methode is afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort behang, de staat van de muur en persoonlijke voorkeuren.

De natte methode

Stap-voor-stap instructies voor bevochtigen en peeling:

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat de kamer goed geventileerd is. Bedek de vloer en alle meubels.
 2. Gereedschap voorbereiden: Je hebt een watersproeier of borstel, warm water, afwasmiddel en een plamuurmes nodig.
 3. Water-afwasmiddelmengsel: Meng warm water met een beetje afwasmiddel in een emmer of sproeier.
 4. Het behang bevochtigen: Breng het water en de afwasmiddeloplossing royaal aan op het behang. Gebruik de spuit of borstel.
 5. Blootstellingstijd: Laat de vloeistof een paar minuten inwerken, zodat de pasta zacht wordt.
 6. Losmaken: Begin bij een hoek of rand en trek het behang voorzichtig los met de spatel. Werk beetje bij beetje je weg.
 7. Herwerken: Herhaal indien nodig de procedure om hardnekkige resten te verwijderen.

De droge methode

Hoe het behang droog te strippen en wanneer deze methode geschikt is:

 • De droge methode is het beste voor behang dat droog verwijderbaar is. Bij nieuwere soorten behang is dit vaak het geval.
 • Begin door aan een hoek of rand te trekken. Als het behang gemakkelijk en in grote stukken loskomt, is de droge methode een goede keuze.
 • Gebruik een plamuurmes om het behang voorzichtig los te maken en af ​​te pellen.
 • Deze methode is minder rommelig en sneller, maar werkt niet effectief op alle soorten behang.

Gebruik van lossingsmiddelen

Verwijder eenvoudig het structuurbehang
Eenvoudig structuurbehang verwijderen: de ultieme gids voor een zorgeloze renovatie 18 Eenvoudig structuurbehang verwijderen: de ultieme gids voor een zorgeloze renovatie

Een selectie van producten en hoe u ze kunt gebruiken:

 • Behangafbijtmiddel: Er zijn verschillende in de handel verkrijgbare producten die speciaal zijn ontworpen voor het verwijderen van behang. Deze middelen worden meestal gemengd met water en vervolgens op het behang aangebracht.
 • Toepassing: Volg de instructies op de verpakking. Het middel wordt meestal aangebracht en moet gedurende een bepaalde tijd inwerken.
 • Losmaken: Na de inwerktijd het behang voorzichtig met een spatel afschrapen, net als bij de natte methode.
 • beveiliging: Zorg ervoor dat u indien nodig beschermende handschoenen en een veiligheidsbril draagt, aangezien sommige stripmiddelen irriterend kunnen zijn.

Welke methode je ook kiest, het is belangrijk om geduldig te zijn en zorgvuldig te werk te gaan om schade aan de muur te voorkomen.

Huismiddeltjes als alternatief

Bij het verwijderen van behang kunt u ook natuurlijke en goedkope huismiddeltjes gebruiken, die een effectief alternatief zijn voor commerciële afbijtmiddelen. Hier zijn enkele best practices:

 1. Warm water en afwasmiddel: Een van de gemakkelijkste en meest effectieve methoden is het gebruik van een mengsel van warm water en een paar druppels afwasmiddel. Het afwasmiddel helpt de lijm op te lossen. Breng het mengsel met een spons of spuit op het behang aan en laat het een paar minuten staan ​​voordat u het behang afkrabt.
 2. Azijn-water oplossing: Meng gelijke delen witte azijn en warm water. De azijn werkt als een natuurlijk oplosmiddel en helpt de lijm zachter te maken. Deze oplossing is vooral effectief bij oudere of hardnekkigere lijmen.
 3. Stoom: Als u geen commerciële behangstomer heeft, kunt u een stoomreiniger of zelfs een pan met kokend water gebruiken. Houd de stoom dicht bij de muur om de lijm zacht te maken. Dit is een bijzonder goede methode voor meerdere lagen behang of heel oud behang.
 4. Zuiveringszout en water: Een pasta gemaakt van zuiveringszout en water kan ook effectief zijn. Breng de pasta aan op het behang en laat het inwerken. Het zuiveringszout is licht schurend en helpt de lijm af te breken.
 5. Wasverzachter en water: Een mengsel van wasverzachter en warm water kan ook een goed alternatief zijn. De wasverzachter helpt de lijm op te lossen en maakt het verwijderen van het behang makkelijker.

Geduld is vereist bij het gebruik van huismiddeltjes, omdat deze mogelijk niet zo snel werken als commerciële strippers. Het is ook raadzaam om eerst een klein, onopvallend gebied te testen om er zeker van te zijn dat de oplossing geen schade veroorzaakt. Draag tijdens het hele proces ook handschoenen om uw handen te beschermen.

Praktische voorbeelden en tips

Praktische use cases: voorbeelden uit het dagelijks leven

 1. Houtsnipperbehang verwijderen in een oud gebouw:
  • Een gezin verhuist naar een oud huis en wil het verouderde structuurbehang verwijderen. Ze gebruiken de natte methode met een oplossing van azijn en water om de oude lijm effectief op te lossen.
 2. Een kinderkamer renoveren:
  • Bij het opnieuw inrichten van een kinderkamer wordt besloten om het structuurbehang te vervangen door een helderder, vriendelijker behang. Hier wordt de droge methode toegepast omdat het behang nieuwer is en gemakkelijk te verwijderen is.

Stap-voor-stap instructies: Gedetailleerde instructies voor verschillende soorten houtsnipperbehang

 1. Voor nieuwer structuurbehang:
  • Controleer of het behang droog verwijderbaar is.
  • Begin dan bij de hoeken en trek het behang voorzichtig los.
  • Als u weerstand ervaart, week het behang dan in met warm water en afwasmiddel en gebruik vervolgens een plamuurmes.
 2. Voor ouder of meerlaags structuurbehang:
  • Breng een azijn-wateroplossing of een zelfgemaakte stripper aan.
  • Laat de oplossing zitten om de lijm zacht te maken.
  • Gebruik een plamuurmes om het behang voorzichtig in gedeelten te verwijderen.

Kortom: structuurbehang verwijderen

 • Voorbereiding is cruciaal: Zorg ervoor dat je al het gereedschap hebt dat je nodig hebt en bescherm meubels en vloeren.
 • Herken het achtergrondtype: Maak onderscheid tussen ouder en nieuwer structuurbehang, omdat dit uw aanpak zal beïnvloeden.
 • Kies de juiste methode: Gebruik de natte methode voor hardnekkig of oud behang en de droge methode voor nieuw, gemakkelijk afpelbaar behang.
 • Huismiddeltjes kunnen effectief zijn: Gebruik azijn-wateroplossingen, stoom of zuiveringszoutpasta als kosteneffectieve en milieuvriendelijke alternatieven.
 • Ga in lagen te werk: Verwijder meerdere lagen één voor één om beschadiging van de ondergrond te voorkomen.
 • Geduld en zorg: Wees geduldig en ga zorgvuldig te werk om het best mogelijke resultaat te bereiken.

Het verwijderen van structuurbehang kan een uitdagende klus zijn, maar met de juiste technieken en een beetje geduld is het zeker te doen. Vergeet niet dat het resultaat – een frisse muur die vrij is voor herontwerp – alle moeite waard is. Je beschikt over alle informatie en tips die je nodig hebt om dit project tot een goed einde te brengen. Durf het heft in eigen handen te nemen en geniet van de voldoening die gepaard gaat met een succesvol afgerond woningverbeteringsproject.

Heeft u al ervaring met het verwijderen van structuurbehang? Of plant u een dergelijk project? Deel uw ervaringen, tips of vragen in de reacties. Uw feedback is waardevol om deze handleiding te verbeteren en andere lezers te helpen met hun projecten. Laten we samen leren en groeien – elke tip of truc is welkom!

1e beste product
Metylan behangverwijderaar actief concentraat, lost snel op en...*
 • Verdun het actieve concentraat met water volgens de bereidingstabel en breng het royaal aan met een plafondborstel. Mogelijk meerdere keren.
 • Na 5-10 minuten inwerktijd de behangbanen met een spatel van het oppervlak verwijderen en in laagjes afpellen.
 • Was gereedschap onmiddellijk na gebruik met water.
- € 4,852e beste product
Baufan houtsnipper krachtverwijderaar 1l I Ideaal voor geverfd…*
 • sterke dieptewerking, zeer zuinig, sterk oplossend vermogen en extreem hoog indringingsvermogen
 • geurloos, oplosmiddelvrij, bevat gemakkelijk biologisch afbreekbare oppervlakteactieve stoffen
 • ca. 15 minuten belichtingstijd
3e beste product
EHDIS behangverwijderaar met 10 messen, 4” behangschraper met…*
 • Al uw bijzondere raamschraapwerkzaamheden zoals verf, tape, stickers en bouwafval zoals stucwerk of kit zijn snel en eenvoudig uit te voeren.
 • De verfkrabber is gemaakt van een klassiek enkelzijdig scheermesje van koolstofstaal, scherp en duurzaam. De lengte van het lemmet is 4...
 • Het handvat van de glasschraper is gemaakt van dikke metalen staaf en antisliprubber, ergonomisch gripoppervlak dat zorgt voor extra comfort en…
4e beste product
Baufan behangverwijderaar, zeer effectief & oplosmiddelvrij, 1 l,...
8 beoordelingen
Baufan behangverwijderaar, zeer effectief & oplosmiddelvrij, 1 l,…*
 • zeer effectief, geurloos, sterk oplossend vermogen
 • transparant, oppervlakteactieve stoffen gemakkelijk afbreekbaar, hoog penetrerend vermogen
 • ca. 5-15 minuten inwerktijd
5e beste product
Stoombehangverwijderaar, 2000 Watt vermogen, 4,5 liter watertank,…*
 • Verklaar je oude behang de oorlog – met onze stoomreiniger behangverwijderaar kun je met 80 liter water ongeveer 4,5 minuten werken
 • Een vermogen tot 2.000 watt zorgt voor een snelle opwarming en minimale wachttijden
 • Met een slanglengte van 3 meter ben je absoluut flexibel en de grote stoomplaat met ergonomische handgreep maakt het werken comfortabel


* Productafbeeldingen en links | Bron: Amazon PA API | Laatste update op 17.06.2024-XNUMX-XNUMX | * = Aangesloten links | De prijzen op deze website zijn mogelijk gewijzigd. De werkelijke prijs van een product is te vinden op de website van de verkoper. Real-time updates zijn technisch niet mogelijk. Prijzen inclusief BTW plus verzendkosten


 

Foto door de auteur

Redactie ET

Een toegewijd team bestaande uit auteurs en producttesters schrijft handleidingen, productrecensies, ervaringsrapporten en testrapporten over verschillende onderwerpen en producten op ons platform. We bieden ook instructies en doe-het-zelf-ideeën. Onze authentieke producttests, gedetailleerde beoordelingen en uitgebreide productvergelijkingen bieden waardevolle hulp bij aankoopbeslissingen.

Laat een bericht achter