Ultieme gids: 16 effectieve strategieën om de levensduur van de batterij van uw smartphone te verlengen

Foto door de auteur

Redactie ET

Welkom bij de ultieme gids voor het verlengen van de batterijduur van uw smartphone. In onze voortdurend verbonden wereld is een betrouwbare en duurzame smartphonebatterij belangrijker dan ooit. Of het nu gaat om communicatie, navigatie, entertainment of werk – we vertrouwen in bijna alle situaties op onze smartphones. In deze gids vindt u praktische en eenvoudig toe te passen tips om het maximale uit uw smartphonebatterij te halen.

1. Schakel de donkere modus in – Verlengde levensduur van de batterij

De donkere modus is meer dan alleen een stilistische keuze; het kan de levensduur van de batterij van uw smartphone daadwerkelijk verbeteren. Dit is vooral effectief bij OLED- of AMOLED-schermen, omdat deze geen energie nodig hebben om zwarte of donkere gebieden weer te geven. In tegenstelling tot traditionele LCD-schermen, die constante achtergrondverlichting vereisen, lichten OLED-pixels individueel op. Wanneer veel pixels zijn uitgeschakeld of gedimd, zoals het geval is in de donkere modus, verbruikt het display minder energie.

Het activeren van de donkere modus kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen, vooral op smartphones met OLED-schermen. Naast het besparen van energie, zorgt de donkere modus ook voor een aangenamere visuele ervaring in donkere omgevingen en kan het de vermoeide ogen verminderen. Je kunt de donkere modus inschakelen in de weergave-instellingen van je telefoon. Veel apps bieden ook een donkere weergaveoptie, zodat u zelfs binnen individuele toepassingen energie kunt besparen.

2. Pas de helderheid van het scherm aan – Verlengde levensduur van de batterij

De helderheid van het scherm is een van de grootste factoren die de levensduur van de batterij beïnvloeden. Een helderder scherm verbruikt aanzienlijk meer energie. Daarom is het raadzaam om de helderheid van het display van uw smartphone aan te passen om energie te besparen. Veel smartphones bieden automatische helderheidsinstellingen die rekening houden met het omgevingslicht en de helderheid dienovereenkomstig aanpassen.

Dit kan nuttig zijn om energie te besparen en de leesbaarheid van het scherm onder verschillende lichtomstandigheden te garanderen. Als je de helderheid handmatig aanpast, probeer deze dan zo laag mogelijk te houden terwijl je het scherm nog steeds comfortabel kunt lezen. Dit is vooral belangrijk als u zich in een ruimte met weinig licht bevindt of als u het apparaat lange tijd gebruikt. Door de helderheid van het scherm te verminderen, kunt u de levensduur van de batterij aanzienlijk verlengen zonder de functionaliteit van het apparaat te beïnvloeden.

3. Verlaag de schermresolutie

Veel moderne smartphones bieden schermen met een hoge resolutie, die bijdragen aan een verbeterde kijkervaring. Hogere resoluties verbruiken echter meer energie. Door de schermresolutie te verlagen, kunt u het energieverbruik verminderen. Dit kan met name handig zijn voor apparaten met Full HD- of Quad HD-schermen. Een lagere resolutie betekent dat er minder pixels op het scherm kunnen worden weergegeven, wat op zijn beurt minder energie verbruikt.

Bij veel smartphones kun je de schermresolutie aanpassen in de instellingen. U kunt kiezen uit verschillende resolutieniveaus om een ​​compromis te vinden tussen beeldkwaliteit en batterijduur. Een instelling op HD of Full HD kan een merkbaar verschil maken. Het is belangrijk op te merken dat deze optie niet op alle smartphones beschikbaar is en dat de impact kan variëren afhankelijk van het apparaattype en de schermtechnologie.

4. Schakel onnodige functies uitn

Een belangrijk aspect van het verlengen van de levensduur van de batterij is het uitschakelen van functies die u niet regelmatig gebruikt. Veel smartphones bieden een verscheidenheid aan functies, zoals GPS, Bluetooth, NFC (Near Field Communication) en draadloos opladen, die, indien ingeschakeld, continu energie kunnen verbruiken. Als u bijvoorbeeld geen GPS nodig heeft of geen Bluetooth gebruikt, moet u deze functies uitschakelen. Dit kun je doen in de instellingen-app op je smartphone.

Bovendien hebben veel telefoons functies zoals NFC en draadloos opladen, die ook kunnen worden uitgeschakeld als ze niet worden gebruikt. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de functies van je smartphone en deze bewust te beheren om onnodig energieverbruik te voorkomen. Dit type energiebeheer helpt de levensduur van de batterij te verlengen en tegelijkertijd de prestaties van uw smartphone te optimaliseren.

6. Gebruik apps spaarzaam– Verlengde levensduur van de batterij

Apps kunnen een aanzienlijke impact hebben op de batterijduur van uw smartphone. Het is een goed idee om apps die u niet gebruikt te sluiten, zodat ze niet op de achtergrond blijven draaien, wat de levensduur van de batterij in beslag neemt. Bovendien is het een goed idee om het aantal apps dat op uw telefoon is geïnstalleerd te beperken. Een groot aantal apps kan ervoor zorgen dat ze allemaal strijden om hulpbronnen, waardoor uw batterij sneller leegraakt. Veel apps draaien op de achtergrond om gegevens bij te werken of te controleren op meldingen, wat extra energieverbruik betekent.

Het regelmatig controleren en opschonen van uw applijst kan het batterijgebruik helpen verminderen. Bovendien moet u er bij het installeren van nieuwe apps op letten of deze bekend staan ​​als energie-intensief. Als u zich bewust bent van de manier waarop u uw apps gebruikt en beheert, kan dit een aanzienlijk verschil maken in de levensduur van de batterij van uw smartphone.

6. Vermijd extreme temperaturen

Extreme temperaturen, zowel warm als koud, kunnen de levensduur en gezondheid van de batterij van uw smartphone beïnvloeden. Het is belangrijk dat u uw telefoon niet gedurende langere tijd in direct zonlicht, in een warme auto of in een koude omgeving laat liggen. Hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de batterij oververhit raakt en sneller verslijt, terwijl koude temperaturen de prestaties en efficiëntie van de batterij kunnen verminderen.

Deze omgevingen kunnen chemische reacties in de batterij veroorzaken, waardoor de levensduur ervan wordt verkort. Om dit te voorkomen, bewaart u uw smartphone bij gematigde temperaturen en beschermt u hem tegen extreme weersomstandigheden. Als u zich in een zeer koude omgeving bevindt, kan het dragen van uw smartphone in een binnenzak hem helpen beschermen tegen de kou. In warme klimaten is het raadzaam om het apparaat in de schaduw te bewaren en onnodige blootstelling aan zonlicht te voorkomen.

7. Behoud de batterijlading tussen 20% en 80%

Het wordt aanbevolen om de batterij van uw smartphone binnen een oplaadniveau van 20% tot 80% te houden. Deze praktijk helpt de levensduur van de batterij te verlengen. Volledige ontlading en opladen tot 100% kan de levensduur van de batterij verkorten. De reden hiervoor ligt in de manier waarop lithium-ionbatterijen werken. Deze batterijen hebben een beperkt aantal oplaadcycli en door voortdurend volledig op te laden of volledig te ontladen kunnen deze cycli sneller worden opgebruikt.

Door de batterij op een gemiddeld oplaadbereik te houden, wordt de belasting van de batterij verminderd en wordt de levensduur ervan verlengd. Sommige nieuwere smartphones bieden zelfs functies die automatisch stoppen met opladen zodra een bepaald percentage is bereikt. Het is ook raadzaam om de smartphone niet 's nachts op te laden, omdat dit een overmatige belasting van de batterij kan veroorzaken. Door een optimaal laadbereik aan te houden, kunt u ervoor zorgen dat uw accu gezond blijft en zijn maximale capaciteit voor langere tijd behoudt.

8. Schakel het altijd-aan-display uit

Het Always On-display is een functie die op veel moderne smartphones te vinden is. Het geeft voortdurend informatie weer zoals tijd, datum en meldingen, zelfs als de telefoon is vergrendeld. Hoewel deze functie handig kan zijn, verbruikt deze voortdurend energie en kan daardoor de levensduur van de batterij verkorten. Zelfs als het display slechts gedeeltelijk verlicht is, wordt er nog steeds energie verbruikt. Als je de batterijduur van je smartphone wilt maximaliseren, is het raadzaam om het Always On Display uit te schakelen.

Meestal vindt u deze optie in Instellingen onder het gedeelte Weergave of Scherm. Als u deze functie uitschakelt, kan uw smartphone energie besparen, vooral als deze niet actief wordt gebruikt. Het is een eenvoudige stap die een aanzienlijk verschil kan maken in de levensduur van de batterij zonder de functionaliteit van het apparaat aanzienlijk te beïnvloeden. Als u snel toegang wilt tot de tijd of uw meldingen, kunt u eenvoudig uw telefoon uit de slaapstand halen in plaats van het scherm dat altijd aan staat voortdurend aan te laten staan.

9. Schakel trillingen en geluid uit – Verlengde levensduur van de batterij

Trillingen en tonen bij het typen van toetsen kunnen prettig zijn, maar verbruiken ook extra energie. Elke keer dat uw smartphone trilt of een geluid afspeelt, wordt er energie uit de batterij gehaald. Hoewel dit voor individuele gebeurtenissen misschien onbeduidend lijkt, kan het in de loop van de tijd oplopen, vooral als u regelmatig berichten typt of veel meldingen ontvangt. Het uitschakelen van belangrijke feedbackfuncties, zowel trillingen als geluid, kan helpen energie te besparen.

Deze instellingen vind je in de geluids- en haptiekinstellingen op je smartphone. Een alternatief is het gebruik van zachtere tonen of een minder intense trilling om het energieverbruik te verminderen zonder de feedback volledig op te offeren. Houd er rekening mee dat het uitschakelen van deze functies vooral handig kan zijn als u de batterij wilt sparen in situaties waarin u geen toegang heeft tot een oplader.

10. Schakel ongebruikte verbindingen uit

Een andere effectieve manier om de levensduur van de batterij van uw smartphone te verlengen, is door verbindingen uit te schakelen wanneer u deze niet gebruikt. Veel smartphones beschikken over functies zoals NFC, Bluetooth, GPS en mobiele dataverbindingen die op de achtergrond draaien en voortdurend zoeken naar verbindingen, zelfs als ze niet actief worden gebruikt. Dit kan leiden tot onnodig energieverbruik. Als u bijvoorbeeld thuis of op kantoor bent en een Wi-Fi-verbinding gebruikt, kunt u de mobiele dataverbinding uitschakelen.

Op dezelfde manier kan het deactiveren van Bluetooth en NFC handig zijn als je deze functies niet nodig hebt. GPS mag alleen worden ingeschakeld bij gebruik van navigatiediensten of locatiegebaseerde apps. Het uitschakelen van deze functies wanneer u deze niet gebruikt, kan een aanzienlijk verschil maken in de levensduur van de batterij en is een eenvoudige manier om het energieverbruik van uw smartphone te optimaliseren.

11. Verwijder ongebruikte accounts

Veel smartphonegebruikers hebben verschillende accounts ingesteld op hun apparaten die ze mogelijk niet regelmatig gebruiken. Deze accounts, zoals e-mail, sociale media of cloudopslagdiensten, synchroniseren vaak gegevens op de achtergrond, wat resulteert in extra energieverbruik. Door accounts die u niet langer nodig heeft te controleren en te verwijderen, kunt u het batterijgebruik verminderen.

Om dit te doen, gaat u naar de instellingen van uw smartphone en zoekt u naar het gedeelte “Accounts” of “Gebruikers en accounts”. Hier kunt u een lijst bekijken met alle accounts die op uw apparaat zijn ingesteld en de accounts verwijderen die u niet langer gebruikt. Dit voorkomt dat deze accounts gegevens op de achtergrond synchroniseren en zo onnodig energie verspillen. Het verwijderen van ongebruikte accounts is een eenvoudige stap die de levensduur van de batterij van uw smartphone kan verbeteren en tegelijkertijd kan bijdragen aan het algehele apparaatbeheer en de beveiliging.

13. Start af en toe opnieuw op en wis de cache

Af en toe je telefoon opnieuw opstarten kan verrassend genoeg de levensduur van de batterij verlengen. Als u opnieuw opstart, worden alle processen en apps die in het geheugen worden uitgevoerd beëindigd en wordt de systeemcache gewist. Dit kan met name handig zijn wanneer apps of processen op de achtergrond blijven hangen en ongemerkt energie verbruiken. Experts raden aan om uw smartphone ongeveer één keer per week opnieuw op te starten. Dit draagt ​​niet alleen bij aan de energie-efficiëntie, maar kan ook de algehele prestaties van het apparaat verbeteren. Naast opnieuw opstarten kan het regelmatig wissen van uw cache helpen.

De cache slaat tijdelijke gegevens van apps en websites op om de laadtijden ervan te versnellen. Na verloop van tijd kunnen zich echter veel ongewenste gegevens in de cache ophopen, wat opslagruimte in beslag neemt en het systeem vertraagt. Het wissen van het cachegeheugen in de instellingen of het systeem van uw apps kan opslagruimte vrijmaken en de efficiëntie verbeteren. Houd er echter rekening mee dat het te vaak opschonen van de cache het tegenovergestelde effect kan hebben en tot vertragingen kan leiden omdat de cache opnieuw moet worden opgebouwd.

14. Minimaliseer animaties – Verlengde levensduur van de batterij

Veel smartphones bieden grafische animaties en effecten die de gebruikerservaring visueel aantrekkelijker maken. Deze visuele effecten, waaronder overgangsanimaties en live achtergronden, kunnen echter de levensduur van de batterij beïnvloeden. Animaties vereisen extra verwerkingskracht en energie, vooral op apparaten met schermen met een hoge resolutie. Je kunt de lengte of intensiteit van deze animaties verminderen of ze volledig uitschakelen in de ontwikkelaarsopties van je telefoon.

Dit kan de levensduur van de batterij helpen verlengen doordat er minder grafische kracht nodig is. Naast het verminderen van animaties, kan het kiezen van statische in plaats van dynamische achtergrondafbeeldingen energie besparen. Eenvoudige achtergrondafbeeldingen zonder beweging of complexe afbeeldingen zijn minder energie-intensief. Deze veranderingen kunnen het reactievermogen van oudere smartphones verbeteren en de levensduur van de batterij helpen optimaliseren voor langdurig gebruik. Het is belangrijk om een ​​balans te vinden tussen een esthetisch aantrekkelijke interface en efficiënt batterijgebruik.

Verlenging van de levensduur van de batterij
Ultieme gids: 16 effectieve strategieën om de levensduur van de batterij van uw smartphone te verlengen 12 Ultieme gids: 16 effectieve strategieën om de levensduur van de batterij van uw smartphone te verlengen

15. Gebruik een powerbank als back-up

Een powerbank is een essentieel accessoire dat de levensduur van de batterij van uw smartphone effectief kan verlengen. In situaties waarin je geen toegang hebt tot een stopcontact, biedt een powerbank een handige oplossing om je apparaat onderweg op te laden. Bij het kiezen van een powerbank is het belangrijk om rekening te houden met de capaciteit (gemeten in milliampère-uur, mAh). Door een hogere capaciteit kun je je smartphone meerdere keren opladen voordat de powerbank zelf moet worden opgeladen. De uitgangsstroom is ook een belangrijke factor. Modellen met een hogere stroomsterkte (gemeten in ampère, A) kunnen uw smartphone sneller opladen.

Het is aan te raden om een ​​powerbank van een vertrouwd merk te kiezen, zodat deze efficiënt en veilig werkt. Sommige powerbanks bieden ook extra functies, zoals meerdere poorten voor het tegelijkertijd opladen van meerdere apparaten of geïntegreerde kabels. Het meenemen van een powerbank kan met name handig zijn tijdens lange reizen, excursies of in noodsituaties waarbij u afhankelijk bent van uw smartphone. Een goed gekozen powerbank kan een redder in nood zijn, omdat hij ervoor zorgt dat uw smartphone altijd klaar voor gebruik blijft.

16. Controleer apps en widgets

Het regelmatig controleren en beheren van apps en widgets is cruciaal voor het optimaliseren van de batterijduur van uw smartphone. Veel apps, vooral apps die op de achtergrond draaien of voortdurend gegevens bijwerken, kunnen uw batterij snel leegmaken. Controleer het batterijgebruik in de instellingen van uw apparaat om te zien welke apps de meeste energie verbruiken. Als u merkt dat bepaalde apps die u zelden gebruikt veel energie verbruiken, kunt u overwegen deze te verwijderen of hun achtergrondactiviteit te beperken.

Widgets die informatie zoals het weer of nieuws voortdurend bijwerken, kunnen ook tot een verhoogd energieverbruik leiden. Bedenk welke widgets echt nuttig voor je zijn en verwijder de widgets die je niet nodig hebt. Door apps en widgets gericht te beheren, zorg je ervoor dat je smartphone alleen de bronnen gebruikt die voor jou belangrijk zijn en onnodig energieverbruik vermijdt. Deze praktijk helpt niet alleen de levensduur van de batterij te verlengen, maar kan ook de algehele prestaties van uw apparaat verbeteren door de belasting van de processor en het geheugen te verminderen.

- € 1,091e beste product
PEARL mobiele telefoon op zonne-energie: powerbank op zonne-energie met zaklamp,...
164 beoordelingen
PEARL mobiele telefoon op zonne-energie: powerbank op zonne-energie met zaklamp,…*
 • Laadt 2 apparaten tegelijkertijd op • Ideaal voor smartphones, e-bookreaders, MP3-spelers en nog veel meer • Tot 15 extra uren voor uw smartphone •…
 • Geïntegreerde LiPo-accu met 3.000 mAh: tot 15 extra uren voor uw smartphone • Praktische LED-zaklamp • Spatwaterdicht: IPX4 •…
 • Ideaal voor alle mobiele USB-apparaten, bijv. smartphone, e-bookreader, mp3-speler, smartwatch enz. • Weergave van de batterijlading via 5 blauwe LED's •…
- € 23,002e beste product
Hiluckey Wireless Solar Powerbank 26800mAh Wasserdichtes Solar…*
 • Wireless Ladegerät: Wirklich kabelloses Solarstrom-Ladegerät mit drahtlosem Ausgang unterstützt alle Mobil Telefone mit kabelloser Ladung zum…
 • 26800mAh Kapazität: Das tragbare Ladegerät in Handy-Größe bietet 8 Aufladungen für das 2000mAh Phone oder 3 Aufladungen für das Tablets, und mit…
 • Schnelles Aufladen: Es kann 4 Geräte gleichzeitig bei voller Geschwindigkeit aufladen. Erkennen Sie automatisch den Strom Ihrer Geräte, um die…
- € 2,003e beste product
Solar Powerbank 20000 mAh, PD20W Wasserdichtes Solar Ladegerät…*
 • ⚡Hoge capaciteit: de 20.000 mAh zonne-energiebank heeft voldoende vermogen, met één keer opladen levert hij dagenlang energie.
 • ⚡3A Schnellladung: Diese tragbares Ladegerät ist eingebaute 3A Ausgangsanschlüsse, sie kann Ihres Handy auf 50% innerhalb von 30 Minuten aufladen….
 • ⚡Mehrere Ausgänge: Dieses Solar Handy Ladegerät verfügt über 2-USB-A-Ausgangsanschlüsse und 1-USB-C-Eingangs- und Ausgangsanschlüsse, die das…
4e beste product
revolt Solar Ladegeräte: Solar-Powerbank mit 20 Ah,...
10 beoordelingen
revolt Solar Ladegeräte: Solar-Powerbank mit 20 Ah,…*
 • Leistungsstarker Lithium-Polymer-Akku mit 20.000 mAh Kapazität • Bequem per Netzteil laden und per Sonnenkraft den Akkustand halten •…
 • Integrierter LiPo-Akku mit 20.000 mAh: bis zu 100 Extra-Stunden Laufzeit für Ihr Smartphone, Ladedauer: ca. 9 Std. • Qi-kompatible Ladefläche:…
 • Ideal für alle USB-Mobilgeräte, z.B. Smartphone, Tablet, eBook-Reader u.v.m. • 1x USB-C: 5 V, 3 A / 15 Watt • Weitere Eingänge: Micro-USB,…
- € 20,005e beste product
Solar Powerbank 26800mAh, elzle Solar Ladegerät mit 2 USB-A…*
 • Upgrade 26800mAh Solar Power Bank: Dieses Solar-Ladegerät kann für Telefon XS 6 mal aufladen, für Galaxy S9 Plus 4.5 mal aufladen, für Tabletten 2…
 • 4 Solarpanels Schnelleres Aufladen: Mit 4 hocheffizienten faltbaren Solar panels erreicht die Eingangsleistung 5V 1A bei direkter Sonneneinstrahlung,…
 • Kombinieren Sie Kabel und Solaraufladung: Der USB-C Eingang ist 5V 2A, voll aufladen dieses tragbare Ladegerät etwa 9 Stunden, mit zwei USB-A…


* Productafbeeldingen en links | Bron: Amazon PA API | Laatste update op 17.06.2024-XNUMX-XNUMX | * = Aangesloten links | De prijzen op deze website zijn mogelijk gewijzigd. De werkelijke prijs van een product is te vinden op de website van de verkoper. Real-time updates zijn technisch niet mogelijk. Prijzen inclusief BTW plus verzendkosten


 

Foto door de auteur

Redactie ET

Een toegewijd team bestaande uit auteurs en producttesters schrijft handleidingen, productrecensies, ervaringsrapporten en testrapporten over verschillende onderwerpen en producten op ons platform. We bieden ook instructies en doe-het-zelf-ideeën. Onze authentieke producttests, gedetailleerde beoordelingen en uitgebreide productvergelijkingen bieden waardevolle hulp bij aankoopbeslissingen.

Laat een bericht achter