Kalkvanger: wat is het? | Tips voor het verwijderen van kalkaanslag

Foto door de auteur

Niko


Kalkvanger - wat is het en waar heb ik het voor nodig?

Elk huishouden heeft minimaal één waterkoker of koffiezetapparaat. En net als elk huishoudelijk apparaat moeten deze twee regelmatig worden schoongemaakt. Naast de basisreiniging van deze twee apparaten bestaat ook het risico op kalkaanslag.

Om dit risico te verkleinen en om je eigen apparaten, bijvoorbeeld de waterkoker, schoon te maken en de kalkaanslag effectief te verwijderen, kan een zogenaamde kalkvanger worden gebruikt. Dit vangt, zoals de naam al doet vermoeden, de kalk. Maar om te begrijpen hoe een kalkvanger precies werkt en de kalk opvangt, is het noodzakelijk om te begrijpen wat kalkaanslag eigenlijk is.

Kalkvanger in vergelijking

Kalkvanger Kessy voor waterkokers, elektrische kookfornuizen en...Maximex Magic Ball Set van 2 - Set van 2, Rubber, 6 x 6 x 6 cm, GroenAcalaQuell® kalkfilterset 4 stuks6 maanden pakket filterpatronen met kalkfilter voor waterfilters...Maximex Magnetische Kalkaanslagverwijderaar voor Bevestiging aan Leidingen, 2...Redecker 257000 'Kessy' kalkverwijderaar/kalkverzamelaar voor ketels,...LE'XPRESS KCFUR KitchenCraft kalkverwijderaar voor waterkokers,...Schulte-Ufer Kalkhexe 6764durgol Universele Snelle Ontkalker voor Keukenapparatuur (750ml) -...sanquell waterfilter limoen compact carbonit | Maakt water hard...
Kalkverzamelaar Kessy voor waterkokers, elektrische ... *Maximex magische bal set van 2 - set van 2, rubber, 6 x...*AcalaQuell® kalkfilterset 4 stuks *6 maanden pakket filterpatronen met kalkfilter voor...*Maximex Magnetische Kalkverwijderaar voor het bevestigen...*Redecker 257000 "Kessy" kalkverwijderaar / kalkverzamelaar ... *LE'XPRESS KCFUR KitchenCraft kalkvanger voor...*Schulte-Ufer Kalkhexe 6764 *durgol universele snelontkalker voor...*sanquell waterfilter limoen compact carboniet | ... *
Amazon PrimeAmazon PrimeAmazon PrimeAmazon Prime
KopersbeoordelingenKopersbeoordelingenKopersbeoordelingenKopersbeoordelingenKopersbeoordelingenKopersbeoordelingenKopersbeoordelingenKopersbeoordelingenKopersbeoordelingenKopersbeoordelingen
Kijk nu!Kijk nu!Kijk nu!Kijk nu!Kijk nu!Kijk nu!Kijk nu!Kijk nu!Kijk nu!Kijk nu!
Laatst bijgewerkt op [apn asin="B000SIS4ZM" typ="state" false="unknown"] Links rechtstreeks naar Amazon.de | Bron/foto: Amazon API

Dus wat is kalk?


Kalk is de samenstelling van twee ionen, het calciumion en het carbonaation. Deze verbinding komt samen om vaste kristalroosters te vormen, die ook wel bekend staan ​​als "een zout". De naam suggereert dat keukenzout ook tot deze verbinding behoort en dus zowel keukenzout als kalk kunnen oplossen in water. Maar: Door de chemische verbinding tussen de ionen van calcium en carbonaat is kalk in tegenstelling tot keukenzout veel moeilijker op te lossen in water.

Dit is zo te zien dat in het begin een paar opgeloste calcium- en carbonaationen heel snel samenkomen om een ​​vast ionenkristal te vormen. Dit gebeurt zodra bepaalde externe omstandigheden u daartoe "aanzetten". Een van deze externe voorwaarden is bijvoorbeeld dat de watertemperatuur stijgt als je het water in de waterkoker verwarmt.

Hier is de verklaring waarom het verwarmen van water tot de bindende kristallen leidt. Calcium- en carbonaationen komen voor in ons leidingwater. Wanneer het water wordt verwarmd, spreekt men op het gebied van de chemie van de verschuiving van het "kalk - koolzuur - evenwicht" naar rechts, naar de kant met de vaste kalk.

Dit betekent duidelijk dat de ionen zich op het oppervlak, welke van de oplossingen aangrenzend, rangschikken en vaste kalk worden. In dit geval is dit oppervlak de vloer of wand van de waterkoker.

Lime is een ongenode gast in elke keuken. Want kalk ontstaat in een haast en ziet er dus zeker niet uit als een mooi kristal. Het oppervlak is nogal ruw, vormloos en poreus, het ziet er wit uit. Dit oppervlak biedt veel kleine organismen, zoals bacteriën en schimmels, de ruimte om zich te vermenigvuldigen en te leven.

Is mijn water hard?


Om je eigen waterkoker te ontkalken, moet je weten waarom en waar de kalkaanslag vandaan komt. Want de hoeveelheid kalk heeft duidelijk te maken met het kraanwater. In het gewone spraakgebruik kennen we kalkhoudend water ook als "hard" water, vermoedelijk omdat uit dit "harde" water vaste afzettingen kunnen ontstaan.

De hardheid van het water of het kalkgehalte van een water wordt bepaald met behulp van de "Maat van hardheid" bepaald, wat op een chemische manier kan worden bepaald. Maar u hoeft niet geïnteresseerd te zijn in de berekening, want u kunt eenvoudig de hardheid van het leidingwater in uw regio in het netwerk controleren.

Roestvrijstalen kalkvanger

De gladde vloeren en wanden van de ketel zijn ideale oppervlakken waarop de eerste ionen kunnen neerslaan. Roestvast staalwol daarentegen bestaat uit vele fijne linten en draden die met elkaar verward worden. Als je al deze banden zou ontvouwen, zou je zien dat ze samen een veel groter oppervlak bieden dan de wanden en vloeren van de watercontainers.

Als je vervolgens de staalwol op de bodem van de ketel legt, zullen negen van de tien kalkionen neerslaan op het vrij beschikbare oppervlak van de stalen ring en zou slechts één ion tot de bodem van de ketel doordringen. Met deze "truc" verkalken de wanden en vloeren van waterkokers en koffiemachines maar liefst 10 keer langzamer dan zonder kalkvanger.

Ontkalk de waterkoker

Allereerst moet worden benadrukt dat een kalkvanger het kalkafzettingsproces niet kan voorkomen, maar alleen vertraagt. De kalkvanger wordt gebruikt voordat kalkionen zich aan de binnenkant van huishoudelijke apparaten nestelen. Daarom kan de kalkvanger natuurlijk geen bestaande kalkaanslag verwijderen, omdat hij alleen ionen opvangt. Daarom zijn er zeker een paar belangrijke punten waar u rekening mee moet houden voordat u voor het eerst een kalkvanger in uw keuken gebruikt.

De kalkvanger mag alleen vooraf worden gebruikt als het een apparaat is dat vrij is van kalkaanslag of als het een gloednieuwe container is. Met andere woorden: de kalkvanger moet direct aan het begin van de aankoop worden gebruikt of helemaal niet. Het heeft geen zin als je een kalkvanger plaatst in een apparaat dat al besmet is met kalkaanslag. Want, zoals hierboven al vermeld, kan de kalkvanger de vorming en afzetting van kalk alleen maar vertragen.

Naast het ontkalken van de waterkoker met de kalkopvangbak, moet natuurlijk ook de kalkopvangbak zelf ontkalkt worden. Dit kan op een aantal manieren. Wat u moet weten, is dat u met elk gewoon zuur een einde kunt maken aan kalkaanslag. Deze tips zijn handig voor het ontkalken van de kalkverzamelaar, maar kunnen ook worden gebruikt om containers te ontkalken.

Azijnzuur of citroenzuur

Vul een kom met water en voeg azijnzuur of citroenzuur toe volgens de doseringsinstructies en voeg de kalkvanger toe. Het spreekt voor zich dat naarmate er meer kalk verwijderd moet worden, ook de hoeveelheid zuur toeneemt. Daarna moet je een paar uur geduldig wachten.
Azijnzuur kan ook gekookt worden, zodat de stoombellen helpen om de kalkaanslag sneller los te maken van de staalwol.

Gevaar! Azijn en citroenzuur zijn bijtend en mogen niet in de ogen komen.
Het enige en belangrijke nadeel van azijnzuur en citroenzuur is hun uitgesproken geur en smaak. Deze smaak is zeker ongewenst in uw koffie of thee en zodat u 's ochtends geen verrassingen aan de ontbijttafel verwacht, dient u de kalkvanger zeer grondig te wassen.

Is de kalkvanger een gevaar voor de gezondheid?

Kalkvangers zijn gemaakt van roestvrij roestvrij staal, wat betekent dat ze een legering hebben die voornamelijk bestaat uit metallisch ijzer en chroom en sporen van andere elementen zoals silicium, koolstof en mangaan. Deze elementen zijn ook terug te vinden in ons kookgerei, bestek en keukenoppervlakken. Dus het antwoord is nee. Want als het antwoord "ja" zou zijn, zouden veel van onze huishoudelijke apparaten een risico vormen voor onze gezondheid.

Daarnaast is het vooral belangrijk dat de kalkvanger, oftewel de staalwol, van roestvrij staal is, anders gaat deze roesten als het water kookt en kan hij zijn werk niet meer doen om de kalkaanslag te verwijderen. Staal is ook zo gemaakt dat het niet kan oplossen, zodat er geen voorraden wol in het kokende water kunnen komen. Om deze reden is het veilig om de kalkverzamelaar te gebruiken.

Ervaring met de kalkvanger


Uiteraard biedt zo'n webshop een groot aantal verschillende modellen kalkvangers aan. Elk model heeft zijn eigen voordelen en elk huishouden heeft de mogelijkheid om het juiste en betaalbare object te kiezen en het vervolgens te kopen. Een van deze modellen is de Hexi kalkvanger. Het vangt de kalk op met behulp van het gaas en werkt perfect in zowel potten als ketels.

De Hexi kalkverzamelaar is veel gebruiksvriendelijker en milieuvriendelijker dan conventioneel ontkalken. Hexi wordt eenvoudig in de ketel of ketel geplaatst en de kalk wordt gevangen tussen het fijne roestvrijstalen gaas in plaats van zich te vestigen op de wanden van het vat. De Hexi kalkvanger lijkt ook makkelijk schoon te maken. Het kan af en toe buiten te drogen worden gelegd om te worden schoongemaakt of de kalk kan er eenvoudig worden afgeslagen.

Huishoudens zeggen dat ze een verbetering hebben opgemerkt met de limoen in hun waterkoker en waterkoker. Het is ook bekend dat steeds meer mensen kiezen voor de goedkope versie van de kalkverzamelaar, omdat deze vaker zonder problemen kan worden gebruikt. Dit bespaart u het geld dat u aan de zuren zou uitgeven. Een ander voordeel van het gebruik van de kalkvanger is dat hij werkt zonder chemische toevoegingen en dat hij ook geen zure nasmaak achterlaat.

Ook ik kan spreken van ervaringen met de kalkvanger. Mijn moeder gebruikte altijd azijnzuur om het te ontkalken. Daar was ze mee opgegroeid, ze had er nooit aan gedacht een kalkvanger te kopen. Het kwam echter een paar keer voor dat ze vergat de waterkoker na het ontkalken met het azijnzuur weer om te spoelen.

Toen zette mijn vader 's ochtends koffie voor zichzelf en het smaakte oneetbaar, hij wist niet dat mijn moeder de waterkoker 's nachts had ontkalkt. Natuurlijk waren we allemaal blij dat ze geen chemische oplossing gebruikte om het te ontkalken. Hiermee zou het drinken van de koffie waarschijnlijk op een gevaarlijke manier zijn geëindigd. Mijn moeder raadt iedereen chemische oplossingen af. Het liefst gebruikt ze het natuurlijke azijnzuur, dat ze toch altijd in huis bewaart.

Kort voordat ik ging verhuizen, instrueerde ze me in verschillende dingen die ik nooit in het huishouden deed, maar die dan belangrijk zouden worden als ik alleen woonde. Hierbij hoorde ook het ontkalken van de waterkoker. Natuurlijk raadde ze haar beproefde huismiddeltje, azijnzuur, aan.

Maar ik wist dat ik waarschijnlijk ofwel zou vergeten de waterkoker grondig te spoelen of dat ik zou vergeten de waterkoker vaak genoeg te ontkalken.

Dus hebben we ons op het net geïnformeerd en verzamelen we verschillende modellen kalkvangers in verschillende online winkels. Ze waren verkrijgbaar in verschillende maten, zodat ze op elke bodem van de waterkoker pasten. Ik las de aanbevelingen door en koos toen voor de kalkvanger Hexi. Het was heel gemakkelijk te gebruiken. Ik zou het in de waterkoker doen vlak voordat het water voor de eerste keer wordt verwarmd en dan af en toe uitspoelen of de kalk eraf tikken. Door de kalkvanger te leggen voordat ik hem voor de eerste keer gebruik, zou ik niet kunnen vergeten om vals te spelen.

Sindsdien heb ik alleen maar positieve ervaringen met de kalkvanger, want ook als je een paar keer vergeet de kalkvanger schoon te maken, zal er geen kalkaanslag op de binnenwanden van de waterkoker afzetten. Bovendien blijft de smaak van het water gegarandeerd onveranderd bij gebruik van een kalkvanger.

Een kalkvanger is ook milieuvriendelijker omdat je geen rommel of onnodig vuil veroorzaakt en je geen omkijken hebt naar het schoonmaken. Qua prijs is het ook een stuk voordeliger omdat je de relatief lage prijs eenmalig betaalt en dan meerdere maanden dezelfde kalkval kunt gebruiken.

Dus als u in het verleden problemen heeft gehad met de hardheid van het water in uw regio, dan kan de kalkvanger alleen voor u de oplossing zijn. Bent u ergens verhuisd, controleer dan vooraf het netwerk op de hardheidsgraad in uw regio en zorg ervoor dat het kopen van een kalkvanger ook echt iets voor u is.

Wanneer dit is gebeurd, kunt u gemakkelijk een kalkafscheider kiezen die is aangepast aan uw behoeften, bij voorkeur van thuis uit. En dan hoef je je nooit meer zorgen te maken over het ontdekken van kalkaanslag in de waterkoker! Want de kalkvanger werkt voor u en zorgt voor heerlijk water met een lange levensduur garantie dat niet eens uw gezondheid in gevaar brengt.

Ontdek op eerlijke tests de top 10 van de beste en best verkochte kalkvangerproducten in 2024. We tonen een selectie van de meest populaire items met geweldige klantrecensies en waar voor uw geld. Vind nu het perfecte kalkvangerproduct voor uw behoeften!

Top10🔥Aanbiedingen🔥 🆕Online
- 5,88 €aanbod
Cilio Caffenu kalkvanger, RVS/glas, grijs, one size
Cilio Caffenu kalkvanger, RVS/glas, grijs, one size*
Roestvrij staal; Voor Ketels En Ketels; Puur genieten van thee en koffie
€12,25 - € 5,88 €6,37

Leestips: coole DIY Projecten | Fitness | Je houdt van testen van het product lezen?


* Productafbeeldingen en links | Bron: Amazon PA API | Laatste update op 24.04.2024-XNUMX-XNUMX | * = Aangesloten links | De prijzen op deze website zijn mogelijk gewijzigd. De werkelijke prijs van een product is te vinden op de website van de verkoper. Real-time updates zijn technisch niet mogelijk. Prijzen inclusief BTW plus verzendkosten


 

Laat een bericht achter