Advies: De juiste zonbescherming - waar moet ik op letten? | Hoe bescherm ik mezelf het beste?

Foto door de auteur

Dirk Re.

Gids voor zonbescherming
Zon = UV-straling

Zonbescherming: Naast de positieve aspecten heeft de zon ook schadelijke gevolgen. Een gezond en verantwoord gebruik van de zon kan dus niet alleen zonnebrand helpen voorkomen, maar ook het risico op langdurige schade, met name huidkanker, verkleinen.

Lees nu hier wat je kunt doen om jezelf echt effectief tegen de zon te beschermen en toch het positieve eruit te halen.

Zonnebrandlotion in vergelijking

NIVEA SUN UV Face Matterende zonbescherming SPF 50 (50 ml),...NIVEA SUN UV Face Matterende zonbescherming SPF 30 (50 ml),...NIVEA SUN protection & care gezichtszonnecrème met SPF 30 (50 ml),...NIVEA SUN Kids Protection & Care Zonnelotion SPF 50+ (200 ml),...Eucerin Sun Lotion extra light SPF 50+ promo (Alleen zolang de...NIVEA SUN UV Dry Protect Sport Sun Spray SPF 50 (200 ml), 100% ...NIVEA SUN Protection & Tan Zonneolie Spray SPF 30 (200 ml),...Garnier zonnebrandcrème SPF 50+ voor kinderen, waterdicht en resistent...NIVEA SUN Protection & Care Zonnelotion LSF 30 (250 ml),...
NIVEA SUN UV Face Matterende zonbescherming SPF ... *NIVEA SUN UV Face Matterende zonbescherming SPF ... *NIVEA SUN Protection & Care Gezichtszonnecrème met ... *NIVEA SUN Kinderbescherming & Verzorging Zonnemelk SPF 50 + ... *Eucerin Sun Lotion extra light SPF 50+ Promo (Alleen...*NIVEA SUN UV Dry Protect Sport Zonnespray SPF 50 ... *NIVEA SUN Protection & Tan Zonneolie Spray SPF 30...*Garnier zonnebrandcrème SPF 50+ voor kinderen,...*NIVEA SUN Protection & Care Zonnelotion SPF 30 (250...*
Amazon PrimeAmazon PrimeAmazon PrimeAmazon PrimeAmazon Prime
KopersbeoordelingenKopersbeoordelingenKopersbeoordelingenKopersbeoordelingenKopersbeoordelingenKopersbeoordelingenKopersbeoordelingenKopersbeoordelingenKopersbeoordelingenKopersbeoordelingen
Kijk nu!Kijk nu!Kijk nu!Kijk nu!Kijk nu!Kijk nu!Kijk nu!Kijk nu!Kijk nu!
Laatst bijgewerkt op [apn asin="B079J71QZW" typ="state" false="unknown"] Links rechtstreeks naar Amazon.de | Bron/foto: Amazon API

Basics - waar heb ik de zon eigenlijk voor nodig?

De zon is de basis voor het leven van mens, dier en plant. Geen leven is mogelijk zonder de zon. Alleen al uit dit principe kan worden geconcludeerd dat de zon uiterst belangrijk is voor ons mensen. Ze zorgen ervoor dat we ons alerter voelen en zijn vaak in een beter humeur. De zon is ook uiterst belangrijk voor onze huid, omdat deze verantwoordelijk is voor het welzijn en de uitwendige genezing.

Maar wat houdt dat precies in?

De zon brengt enkele waardevolle positieve aspecten met zich mee:

 • Hormoonafgifte

De zon zorgt ervoor dat we in een goed humeur en actief zijn. De warmte zorgt ook voor een goed humeur.

 • Vitamine D-vorming

Met behulp van de zon kan ons lichaam vitamine D aanmaken en zo ons immuunsysteem, botten, spieren en tanden versterken.

 • Genezing van huidziekten

Zonlicht is goed voor je, bijvoorbeeld bij psoriasis, neurodermitis en witte vlekziekte. Laat altijd een arts het goede effect controleren.

Als we echter te lang aan de zon worden blootgesteld, kan dit leiden tot pijnlijke zonnebrand en andere gevolgen. Dit komt door de zogenaamde ultraviolette stralen, of kortweg UV-stralen. Maar daarover straks meer.

Meestal hebben we er al een van nature natuurlijke huidbescherming, want een gezonde huid geneutraliseerd de gevolgen de zonnestraling en heeft een beschermend effect.

Een teken hiervan is bijvoorbeeld dat de huid wordt blootgesteld aan langdurige blootstelling aan de zon Hornhaut vormen als extra bescherming. Een ander teken van zelfbescherming is dat: bruin worden. Het donkere pigment melanine is op een beschermende manier gerangschikt rond de kern van de huidcellen. Daarom worden we bruin.

Belangrijk om te weten: De teint is geen teken van een gezonde huid, maar een pure beschermende reactie, wat betekent dat schadelijke UV-stralen al in de huid zijn doorgedrongen.

Dus ik kan zeggen dat de zon onmisbaar is voor de mens, maar op een gezonde manier moet worden gebruikt.

Aanbevolen lectuur: Tips voor het zomerfiguur hier!

Wanneer kan de zon mijn huid beschadigen?

Bovenal hebben de eerder genoemde ultraviolette (UV) stralen van de zon effect op de huid. Afhankelijk van de golflengte wordt onderscheid gemaakt tussen UV-A- en UV-B-straling.

de lange golf UV-A straling reikt tot diep in de huidlagen (dermis). Het effect hiervan is dat de vezels van de huid beschadigd kunnen raken, wat leidt tot verlies van elasticiteit met de vorming van rimpels. Dit type straling veroorzaakt slechts één kortdurende kleuring en verhoogt het risico voor huidkanker, melanoom.

Het is echter niet verantwoordelijk voor het ontstaan ​​van zonnebrand.

de korte golf UV-B-straling dringt de epidermis binnen. Hierdoor produceert de huid het pigment melanine en zo langdurig bruinen ontstaat, die als lichtbescherming dient. Dit type straling doet dat ook Vorming van vitamine D., wat bijvoorbeeld belangrijk is voor de opbouw van botten. UV-B is echter ook verantwoordelijk voor zonnebrand, een ontstekingsreactie die, afhankelijk van de intensiteit van de straling, gepaard gaat met roodheid, zwelling, blaarvorming en pijn.

Zonbescherming: hoe werkt een zonnebrandcrème | zonnebrandcreme

Wie funktioniert eine Sonnencreme? | Erklärvideos für Kinder | SRF Kids – Kindervideos

Hoe bescherm ik mezelf optimaal en welke mogelijkheden heb ik?

Er zijn verschillende en talloze manieren om de huid optimaal te beschermen. Ik laat je graag de belangrijkste zien in een overzichtelijke lijst.

Jurk:

Kortom, kleding biedt de beste bescherming tegen zonnebrand!

Correct_Sunenschutz_Sonnebrand_Sonne_Amazon_Ebay-9fee48fe

Vooral de hoofdhuid, ogen en nek worden snel aangetast door zonnebrand, omdat ze een direct oppervlak zijn voor de zon. Hier kan een zijn zonnehoed en zonnebril (UV 400) assisteren. 

Glapeame...
Glapeame...*
€17,99 Amazon Prime

Zonnescherm: 

Zonnebrandmiddelen beschermen voor verschillende tijdsduur, afhankelijk van de zonbeschermingsfactor en het huidtype. Er zijn beschermende lotions en beschermende sprays met verschillende niveaus van zonbeschermingsfactoren.

Correct_Sunenschutz_Sonnebrand_Sonne_vorbeugen_Sonnecremes-ad7a7e2d

Er moet rekening worden gehouden met het volgende:

 • Huidtype (licht tot donker)
 • Leeftijd van de persoon (kind of volwassene)
 • Hoe lang wil ik in de zon blijven?
 • Hoe sterk is de zon? (Middagzon, sterkte afhankelijk van de regio)
 • Reeds bestaande aandoeningen in de huid

Ik kan dit nog steeds volgende aanbevelingen spreek uit:

 • Meerdere keren aanbrengen voordat je de zon in gaat + vroeg
 • Regelmatig vernieuwen, vooral na het baden en afdrogen (ook met waterdicht beschermingsmiddel)
 • De berekende beschermingstijd niet uitputten, maar maximaal twee derde gebruiken en dan opnieuw aanbrengen.
 • Minerale UV-bescherming heeft de voorkeur boven chemische UV-bescherming en werkt sneller

Als je jezelf ook op de meest eenvoudige manier tegen de zon wilt beschermen, kun je het jezelf gemakkelijk maken in de schaduw. Houd er echter rekening mee dat u hier ook bruin kunt worden.

Welke zonbescherming is geschikt voor mij?

Afhankelijk van huidtype, leeftijd, huidgebieden en situatie zijn er veel verschillende zonnefilters die op de huid kunnen worden aangebracht. Ik wil nu de belangrijkste aanwijzingen voor de individuele beslissing opsommen.

Konsistenz

Of je nu kiest voor spray, melk, crème of gel hangt af van hoe je eigen huid eruitziet. Crème is goed voor mensen met een droge huid. Mensen met een vette huid kiezen eerder voor gel.

Leeftijd

Vooral voor kinderen en ouderen is een goede bescherming tegen de zon noodzakelijk, omdat de huid op jonge en oudere leeftijd gevoeliger is. Er zijn speciale producten voor kinderen, meestal zonder parfum. Voor oudere mensen is een zonbescherming met een hoge zonbeschermingsfactor, vanaf SPF 20, aan te raden.

Huidgebieden

De huid varieert in dikte en sommige gebieden worden veel meer blootgesteld aan de zon. Bijvoorbeeld het gezicht en de achterkant van de voet. Er zijn speciale zonnefilters voor het gezicht, maar ook dagcrèmes met een zonbeschermingsfactor. Voor bijzonder gevoelige gebieden, zoals de achterkant van de voet en onderlip, is het belangrijk om altijd voorzichtig aan te brengen.

Situatie

De blootstelling aan de zon varieert, mensen en hun omgeving zijn individueel. Gevoelige huid en ziekten zoals neurodermitis spelen hierbij een grote rol. Maar ook of u zich voornamelijk in berggebieden of aan het water bevindt. Het is belangrijk om de invloeden te kennen en de juiste zonbescherming te kiezen.

Over het algemeen moet altijd een zonbescherming met een passende zonbeschermingsfactor worden gekozen. Daarnaast kun je beter een te hoge zonbeschermingsfactor hebben dan een te lage.

Zonbescherming: waar moet ik op letten bij kinderen?

Tips voor het dagelijks leven

De huid van het kind is veel dunner dan de volwassen huid. De pigmenten, die het lichaam beschermen tegen UV-stralen, worden in de kindertijd nog niet volledig aangemaakt. Elke keer dat het kind verbrandt door de zon, neemt de kans op het ontwikkelen van huidkanker op volwassen leeftijd toe.

Jonge kinderen mogen pas worden blootgesteld aan directe zon als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Als dat niet mogelijk is, is er een hoofd bescherming en UV-bestendige kleding onmisbaar. Als de kinderen ouder zijn dan twaalf maanden, kan ook zonnebrandcrème worden aangebracht. Gebruik altijd een hoge zonbeschermingsfactor.

In principe geldt het volgende:

Rust kinderen altijd uit met kleding, hoed en zonnebril om ze te beschermen tegen UV-stralen. Gebruik altijd een zonnebril met de aanduiding UV-400 of 100% UV-bescherming.

Tips voor het dagelijks leven:

zwischen 11- en 15-klok de UV-straling hoogste. Gedurende deze tijd mogen kinderen indien mogelijk niet in de zon gaan. De basisregel hierbij is dat de schaduw altijd de voorkeur verdient.

 • Gebruik altijd een parasol bij het besturen van een kinderwagen.
 • Kinderen moeten in de zomer altijd voldoende drinken.
 • Gebruik minimaal zonbeschermingsfactor 30, ook in de zomer en in zuidelijke landen SPF 50.
 • De neus, voorhoofd, oren, handen, schouders, knieën en achterkant van de voeten hebben veel bescherming nodig. Regelmatig opnieuw opromen mag niet worden vergeten.
 • Breng altijd opnieuw zonnebrandcrème aan na het zwemmen, zweten en afdrogen, ook als het een waterdicht product is.
- 8,99 €

 

Eenvoudige regels om te vermijden

Zonnebrand + interessante tips

 • Kleding is de beste bescherming tegen de zon
 • Vermijd middagzon
 • Als het gaat om bescherming tegen de zon, helpt veel veel
 • Post-creaming verlengt de beschermingstijd niet
 • Zelfs toepassen als de lucht bewolkt is
 • Goede zonnebrandmiddelen worden ook snel opgenomen
 • Zelfs een gebruinde huid heeft bescherming nodig
 •  De huid kan ook onder water verbranden
 • Voorbruinen in de zonnestudio beschermt niet tegen zonnebrand

Leestips: looien capsules hier | strandgadgets hier | Waterpistolen hier

Ontdek op eerlijke tests de top 10 van de beste en best verkochte strandzonbeschermingsproducten van 2024. We tonen een selectie van de meest populaire items met geweldige klantrecensies en waar voor uw geld. Vind nu het perfecte strandzonweringproduct voor uw behoeften!

Top10🔥Aanbiedingen🔥 🆕Online
- 5,00 €aanbod
- 7,00 €aanbod
- 11,91 €aanbod
Badabulle strandtent Safari met UV-bescherming 50+, strandtent met...
Badabulle Safari strandtent met UV-bescherming 50+, strandtent met...*
SPF 50+: beschermt je baby tegen de zonnestralen, maar ook tegen wind en zand; Pop-upsysteem: binnen enkele seconden op- en afgebouwd
€39,90 - € 11,91 €27,99 Amazon Prime

Leestips: coole DIY Projecten | Fitness | Je houdt van testen van het product lezen?


* Productafbeeldingen en links | Bron: Amazon PA API | Laatste update op 22.05.2024-XNUMX-XNUMX | * = Aangesloten links | De prijzen op deze website zijn mogelijk gewijzigd. De werkelijke prijs van een product is te vinden op de website van de verkoper. Real-time updates zijn technisch niet mogelijk. Prijzen inclusief BTW plus verzendkosten


 

Laat een bericht achter