Handige huishoudelijke tips

Koken - bakken - schoonmaken - wassen

Nuttige huishoudtips voor het huishouden zijn de afgelopen decennia aanzienlijk veranderd. Dankzij de technische vooruitgang zijn huisvrouwen en huishoudsters aanzienlijk verlost van veel banen. Daarnaast kun je alles kopen wat nodig is voor het huishouden, maar ook voor voeding en het wassen van de was. Desalniettemin zijn er veel oude tips en trucs die ook erg handig zijn bij het organiseren van het moderne huishouden.

Gratis huishoudelijke tips voor het organiseren van het dagelijks leven

Een goede huishouding begint met organisatie en Handige huishoudelijke tips. Als je naar je werk gaat, moet je in je vrije tijd het huishouden doen. Zelfs in kleine huishoudens is het niet voldoende om in het weekend alleen het appartement of huis schoon te maken, boodschappen te doen en de was te doen. Plan elke dag een vaste tijdsperiode om aan uw huishouden te besteden.

Als je in ploegen werkt, pas deze periode dan aan je dienstrooster aan. De flexibele openingstijden van de winkels helpen je daarbij.

Ook in kleinere steden zijn supermarkten en discounters open tussen 7 en 22 uur, zodat u uw boodschappen kunt doen afhankelijk van uw werkuren. De kosten van het huishouden zijn afhankelijk van de grootte van uw huishouden en het aantal gezinsleden.

Grotere kinderen en ook de man kunnen taken uit handen nemen en u ontzorgen. Probeer de eisen aan jezelf te verminderen. Je hoeft niet elke dag het hele appartement of huis schoon te maken. De badkamer en keuken hebben veel onderhoud nodig. In de individuele kamers is een wekelijkse basisschoonmaak voldoende. Het beste is om elke dag een kamer in te plannen, want zo kun je het werk voor een hele week verdelen.

Maak huishoudlinnen en kleding goed schoon

Het wassen van de was en het verwijderen van vlekken neemt veel huishoudelijk werk in beslag, maar met handige huishoudtips is dat geen probleem. Een moderne wasmachine in combinatie met een elektronische wasdroger kan u veel werk uit handen nemen. Let echter wel op de verbruikswaarden en investeer in toestellen die wat duurder zijn.

De ervaring leert dat wasmachines en wasdrogers meestal zo'n zeven jaar worden gebruikt voordat ze worden vervangen. Gedurende deze tijd betaalt een iets hogere aanschafprijs zichzelf terug omdat je minder energie verbruikt. En onderweg levert u ook een belangrijke bijdrage aan het milieu.


⇒ MEER OVER HET ONDERWERP


In het verleden kon delicaat wasgoed zoals blouses, wollen artikelen of babykleding niet in de machine worden gewassen. Deze eis geldt niet meer voor moderne wasmachines. De wasmachines kunnen delicaat wasgoed effectief reinigen zonder de materialen te beschadigen. Er zijn programma's voor wol en zijde, maar ook voor dekbedden en babylinnen. In combinatie met een goed wasmiddel hoef je je geen zorgen meer te maken over de lange levensduur van je textiel.

Een moderne wasdroger verbruikt veel minder energie dan een paar jaar geleden. Desalniettemin zijn moderne warmtepompdrogers ook een van de grootste energieslurpers in het huishouden. Gebruik hem niet regelmatig en hang je was het liefst buiten of in een wasruimte.

Veel textiel is ook te gevoelig voor een droger. Handdoeken en ander textiel van badstof of microvezel daarentegen worden bijzonder zacht in de droger en drogen sneller dan aan de waslijn. Vind een gezonde balans tussen het gebruik van de droger en de klassieke waslijn om je textiel effectief te drogen.

 

Moderne keukenapparatuur maakt koken gemakkelijker

Koken is in veel huishoudens niet meer zo belangrijk als een paar jaar geleden. Onregelmatige werktijden en lange reizen naar het werk zorgen ervoor dat het gezin alleen 's avonds en in het weekend samenkomt om te eten. De keukenapparatuur is veel moderner geworden. Naast de kookplaat, oven en magnetron zijn kleine apparaten erg populair in de keuken.

Denk aan mixers voor smoothies of keukenmachines die groenten hakken, shakes bereiden of cakebeslag roeren. Nadat kant-en-klaar eten jarenlang erg populair was, keren steeds meer jonge vrouwen en mannen terug naar klassieke keukenrecepten. Ook de huishoudtips van oma worden beschouwd als handige huishoudtips, maar niemand wil de moderne versie van het keukenwerk missen.


⇒ MEER OVER HET ONDERWERP


Huishoudtips voor mannen

Het klassieke gezin maakt plaats voor andere manieren van leven, vooral in de grote steden. Er zijn steeds meer alleenstaanden of moeders en vaders die hun kinderen alleen opvoeden. Flat-sharing gemeenschappen en homoseksuele partnerschappen zijn ook in opkomst. Deze nieuwe manieren van leven betekenen dat mannen altijd alleen of in partnerschap of flat share leven en dus zelf voor het huishouden moeten zorgen.

Nu is de tijd dat de Duitse huisvrouw niet werkte en alles onder controle had al een generatie voorbij. De mannen moesten leren zelf voor het huishouden te zorgen. Vaak is het erg minimalistisch in mannelijke huishoudens. Er worden eenvoudige gerechten gekookt en het opruimen en schoonmaken van het appartement wordt niet van tevoren gepland, maar gedaan wanneer het nodig is.

Zorg ervoor dat de keuken en badkamer regelmatig worden schoongemaakt. Als je de hele dag van huis bent vanwege je werk, hoef je niet elke dag een grondige schoonmaak in te plannen. Het is belangrijk dat u kleine vuildeeltjes zo snel mogelijk verwijdert.

U dient de woonruimtes wekelijks schoon te maken. Blijf hier weg, zodat je de klus kunt klaren als het erop aankomt.
Een van de problemen in mannelijke huishoudens is de koelkast Zorg ervoor dat je dat doet effectief winkelen en controleer regelmatig de staat en houdbaarheid van het voedsel. Dit geldt ook voor de voorraden in de kasten. Voedsel kan niet onbeperkt worden bewaard. Door regelmatig en gericht te winkelen behoudt u het overzicht over uw voorraden.

Voedsel op de juiste manier kopen en bewaren

Winkelen is een zeer belangrijk onderdeel van het huishouden. Er is veel veranderd op het gebied van openingstijden. In grotere steden en in winkelcentra zijn de winkels tot 22 uur open. Ze gaan om zeven uur 's ochtends open, en dat geldt ook voor zaterdag. Je kunt winkelen heel goed combineren met je baan, ook als je in ploegendienst werkt.

Bij het winkelen moet je altijd met een boodschappenlijstje werken. Anders is er een groot risico op overshopping. Ga niet met honger naar de supermarkt en kijk altijd naar beneden bij het kiezen van voedsel en andere producten. De duurdere producten die de supermarkt moeten verkopen, worden op ooghoogte gepresenteerd. Als u goedkoop wilt winkelen, vindt u onderaan de schappen kwalitatief hoogwaardige maar goedkopere producten.

Bij het bewaren van voedsel is het belangrijk dat u de koelketen van diepgevroren en gekoelde producten niet onderbreekt. Anders wordt de houdbaarheid verkort of bederven de producten.

Veel producten moeten op een koele en droge plaats worden bewaard. Een kelder of pantry is ideaal, maar niet altijd beschikbaar. Als alternatief kunt u kasten gebruiken en ervoor zorgen dat de temperaturen in de keuken niet te hoog zijn.


⇒ MEER OVER HET ONDERWERP


Handige huishoudtips voor een onderhoudsvriendelijke inrichting van huis en appartement

Ook bij het inrichten van je huis of appartement kun je veel doen om het huishouden snel en eenvoudig te onderhouden. Nuttige huishoudtips zijn hier altijd gewild. Lichtgekleurde meubels zien er niet alleen vriendelijk uit, maar ook schoner omdat je niet elk stofje ziet.

Veel accessoires zien er goed uit, maar het kost veel moeite om ze schoon te maken. Hetzelfde geldt voor open schappen. Let op gladde vloeren en vermijd tapijten met een hoge pool. Deze vangen veel stof op en zijn alleen met veel moeite schoon te maken.

Hetzelfde geldt voor gordijnen en dikke gordijnen. Een vrij uitzicht door het raam is niet alleen modern, het laat ook veel licht in de kamers en u hoeft zich geen zorgen te maken over de raamdecoratie.