Kruiden en specerijen in de keuken

Foto door de auteur

Niko

Kruiden en specerijen moeten zo worden gebruikt dat ze de smaak van het voedsel niet vervalsen, maar juist hun eigen specifieke smaak naar voren brengen. Kruiden is een kunst waarbij je een beetje tact, een goede tong en jarenlange ervaring nodig hebt. Met de juiste kruiden is minder vaak meer. Veel kruiden en specerijen hebben een gunstige invloed op de verteerbaarheid van het voer.

[apn typ="vergleich2" asin="B00S17UAS6,B00080XCAC,B00X5O8WXK,B00ZVTW1QG,B07H63FCY2,B07NDDSSZP" tpl-infobox="true" tpl-hidelegend="1" tpl-stars="true" tpl-buttontext="" tpl -buttontpl = "3" false = "" tpl-features = "2" tpl-fmax = "200"]

De opslag van kruiden en specerijen

De meeste kruiden en specerijen, vooral gemalen, zijn gevoelig voor licht en zuurstof. Als ze verkeerd worden bewaard, verliezen ze snel hun smaak en worden ze flauw. Bewaar ze het best in ondoorzichtige containers die beschermd zijn tegen het binnendringen van lucht of in goed sluitende potten met een bruine of groene tint. Metalen containers zijn daarentegen niet geschikt. Als je meerdere verschillende kruiden naast elkaar in zakjes bewaart, verlies je niet alleen hun kruidenkracht, maar krijg je ook een andere smaak van elkaar.

De kruidenduur van de verschillende kruiden is beperkt, dit staat meestal op de verpakking vermeld. Gehakte kruiden hebben een veel kortere kruidentijd dan hele. Als ze bijvoorbeeld goed worden bewaard, kunnen peperkorrels bijna onbeperkt worden gebruikt. Gemalen peper daarentegen verliest na korte tijd zijn smaak.

Omgaan met kruidenmengsels

Kruiden en specerijen in kruidenmengsels zijn verkrijgbaar met en zonder keukenzout. De kruidentijd of houdbaarheid van de kruidenmengsels is gemiddeld twaalf maanden. Als de kruidenmixen bij aankoop nog niet in glazen verkrijgbaar zijn, is het raadzaam ze in geschikte glazen met geschikte strooiopeningen te doen.

Zorg ervoor dat de potten tijdens het bewaren altijd gesloten zijn, zodat de specerijen met een hoog gehalte aan keukenzout geen water kunnen binden en zo hun werpvermogen verliezen. Ook wordt, wanneer het glas gesloten is, het binnendringen van vreemde lichamen en een vermindering van het smaakvermogen voorkomen. Mengsels van kruiden zijn op veel verschillende manieren verkrijgbaar. Van goulashkruiden tot gevogeltekruiden tot knoflook- of uienzout, de keuze is enorm. De naam van de kruidenmengsels verraadt hoe ze worden gebruikt.

Gebruik van kruiden en specerijen

Anijs: Anijs is een zeer intense specerij. Daarom gebruik je maar kleine hoeveelheden van deze specerij. Anijs is geschikt voor zoet gebak, sauzen, fruitsoepen, fruitcompotes, pruimenjam, rode kool en wortelen.

Basilicum: het basilicumkruid is geschikt voor salades, mayonaise, eiergerechten, kwark, vlees- en visgerechten.

Bijvoet: Bijvoet is zeer geschikt voor gehaktgerechten, gevogelte, wild, varkensvlees en gebraden schapenvlees en rauwe groentesalades.

Hartig: De bonenkruid is een kruid met een zeer sterke smaak, gebruik hier dus slechts kleine hoeveelheden. Laat de bonenkruid niet langer dan 10 minuten koken, anders kunnen de steeltjes bittere stoffen afgeven. Hartig is bijzonder geschikt voor sperziebonen, peulvruchten, salades, vlees, gekookte en gebakken vis en vissoepen.

Kerrie: Curry is eigenlijk een mengelmoes van twaalf verschillende kruiden met een scherpe smaak. De curry verliest snel zijn smaak bij blootstelling aan licht. Curry is bijzonder geschikt voor het op smaak brengen van vlees- en rijstgerechten, worstjes, gevogelte, sauzen, vis, vissoepen en vissalades.

Dille: de dille is een kruid met een heerlijke, lichtzoete smaak. Het dillekruid moet vers worden gebruikt, omdat het zijn aroma verliest als het opdroogt. Voedsel wordt pas toegevoegd nadat het is gekookt. Dille mag niet gekookt worden. Het fijngehakte kruid is geschikt als specerij voor salades en kruidenkwark. Dille is vooral populair voor het kruiden van sauzen voor vis en sommige vleesgerechten. Bijvoorbeeld rund- en schapenvlees. Het is ook geschikt voor vismarinades en vissalades. De gedroogde dille of dillezaden worden gebruikt voor het beitsen van komkommers en zuurkool.

Kruiden en specerijen opsomming

Azijn: de azijn is een specerij die in elk huishouden thuishoort en geeft veel gerechten de juiste smaak. Wat zouden gelei of komkommers zijn zonder een scheutje azijn? Vaak heb ik de mening gehoord dat azijn schadelijk is, deze mensen raden aan om citroensap te gebruiken om voedsel aan te zuren. Deze mensen moeten worden verteld dat azijn volledig onschadelijk is bij gebruik in normale doses. De azijn heeft zelfs de eigenschap dat het de stofwisseling stimuleert. Bovendien kan het niet altijd worden vervangen door citroensap. Azijn is geschikt voor vele salades, linzen, gestoofde komkommers, niertjes, longhasj, voor het inleggen van vis, sauerbraten, komkommer en pompoen.

Dragon: een kruid met een subtiel aroma dat vooral vers gebruikt moet worden. Het is lang houdbaar als het gedroogd is, maar verliest zijn smaak. Daarom wordt dragon vaak in wijnazijn gedaan en is dan het hele jaar door verkrijgbaar als toevoeging voor mayonaise, salades, visgerechten en dergelijke. Dragon is ook geschikt voor het kruiden van komkommers, pompoenen, zuurkool, in combinatie met azijn voor rauwkostsalades, vis- en salademarinades, maar ook voor diverse vlees- en visgerechten.

Kruidnagel: ze zijn vooral geschikt voor het kruiden van koude gerechten, fruitsoepen, jus, biersauzen en kersencompote. Ook voor witte kool, rode kool, zuurkool, pompoen en gebak. Als kruidnagel moet worden gekookt in vleesgerechten of vleessoepen, wordt een ui gekruid met kruidnagel en voor het opdienen weer verwijderd.

Kardemom: Kardemom is een sterke specerij, vergelijkbaar met gember. Deze specerij is niet zo gebruikelijk in onze keuken. Hoewel het erg gezond is, wordt het nog niet in veel huishoudens gebruikt. Kardemom wordt gebruikt voor sommige soorten koekjes, voor het inleggen van komkommers, voor fricassee en voor het kruiden van verschillende sauzen en salades.

Knoflook

Knoflook: een zeer intens smaakvolle uienplant. Vanwege de sterke geur is knoflook in veel huishoudens ongewenst. Maar we doen de knoflook onrecht, want het is niet alleen goed voor de regulering van maag en darmen en is gunstig tegen verharding van de bloedvaten. Knoflook vindt in veel gerechten de juiste smaakmaker en brengt ze tot leven. Het is voldoende om knoflook in de kleinste hoeveelheden te gebruiken. Stoom de knoflook een beetje voordat u deze aan de gerechten toevoegt, zodat de opdringerige geur verloren gaat. Als er geen knoflooktenen beschikbaar zijn, kunt u ook knoflookzout gebruiken. Knoflook wordt gebruikt om verschillende vlees- en groentegerechten, salades, vissoepen, vismarinades en vissalades op smaak te brengen.

Gedroogde kruiden: Behalve hartig moet je ook gedroogde kruiden in gerechten koken; hun aroma duurt ongeveer 1 uur voordat ze volledig effect hebben.

Karwijzaad: Karwijzaad geeft je gerechten een sterke smaak. Door zijn sterke kruidenkracht laat hij geen andere specerij naar boven komen. Kruid daarom, afgezien van karwijzaad, gerechten alleen met peper en zout. Karwij wordt voor veel gerechten aanbevolen, maar is niet altijd even geschikt. Karwij is niet naar ieders smaak, elke zondag vlees dat naar karwij smaakt? Het gebruik ervan moet dus worden gereserveerd voor bepaalde voedingsmiddelen, evenals de voorkeuren van degenen die het willen eten. Karwij is bijzonder geschikt voor witte kool, rode biet, vet vlees en tot op zekere hoogte ook voor gehakt. In kleine stukjes gesneden, de karwij gearomatiseerde gekookte aardappelen en salades, kaas, kwark en, last but not least, gebakken goederen.

Het laurierblad is een van de kruiden en specerijen

Het laurierblad is erg pittig, dus het is raadzaam om er voorzichtig mee om te gaan. In de meeste gevallen is een half velletje voldoende om het gerecht de juiste smaak te geven. Omdat het aroma snel werkt, plak je een laurierblaadje met een paar kruidnagels op een ui voor vleesgerechten, die na een tijdje weer uit de saus kan worden gehaald. Een thee-ei kan hier ook handig zijn en kan worden gebruikt om het laurierblad en de kruidnagel snel te verwijderen. Laurierblad is vooral geschikt voor gekookt vlees (bijvoorbeeld varkensschenkel), vis, vissoepen, wild, marinades, voor het inmaken van zuurkool, komkommer en vis.

Marjolein en mierikswortel

In vette gerechten mag het majoraankruid in de regel niet ontbreken omdat het bijdraagt ​​aan een betere vertering van het vet, marjolein is vooral populair als worstkruiden. Marjolein wordt ook gebruikt voor aardappelsoep, stoofschotels in het algemeen en die van peulvruchten, gehakt, gebraden gans, geroosterde eend, reuzel, vissoepen met peulvruchten en gehakt.

De mierikswortel kan op vele manieren worden gebruikt en gerechten verfijnen. In oudere kookboeken en in andere landen komt men vaak de naam mierikswortel tegen. Mierikswortel betekent bijvoorbeeld vlees met mierikswortelsaus. Het wordt vers aangeboden als wortel of geraspt in glazen. Mierikswortel wordt bij voorkeur altijd in geraspte vorm aan gerechten toegevoegd. Het wordt voornamelijk gebruikt voor vleesgerechten, koude braadstukken, rode biet, in combinatie met geraspte appels om hamzakken te vullen, in sauzen bij gekookt vlees of als crème mierikswortel bij blauwe karper.

Nootmuskaat en paprika kruiden

De nootmuskaat wordt geraspt en aan veel gerechten toegevoegd. Muscat-noten zijn bijna onbeperkt houdbaar wanneer ze in een gesloten verpakking worden bewaard. Hun smaak is intens aromatisch, dus wees voorzichtig. Een koolraapstoofpot is pas echt lekker als je er een snufje nootmuskaat overheen wrijft. Dit geldt ook voor andere groentegerechten zoals boerenkool, spruitjes, bloemkool en spinazie. Maar ook vlees- en visgerechten, aardappelpuree, eiergerechten, kaasstoofschotels en soepen komen op smaak met een snufje nootmuskaat.

De paprika is een specerij die vanuit Hongarije onze keuken heeft veroverd. Het kruid is in de handel verkrijgbaar in poedervorm in verschillende gradaties van kruidigheid. Paprika mag nooit in kokend vet worden gelegd, omdat hierdoor de suiker in de paprika zou verbranden en het gerecht dan bitter zou smaken. Gebruik paprika's voorzichtig in kleine hoeveelheden om te kruiden. Deze specerij is geschikt voor soepen, sauzen, salades, vis en visgerechten, vooral voor Hongaarse vissoep en goulash.

Kruiden en specerijen zout, peper

Peper is een universele specerij die aan veel gerechten kan worden toegevoegd. Gebruik peper spaarzaam vanwege de hoge mate van warmte en smaak. Zwarte peper is heter dan witte peper. Beide soorten zijn in de handel verkrijgbaar als granen of gemalen. Het is voordelig om gemalen peper beschermd te houden tegen lucht en licht, omdat het anders snel flauw kan worden. Uit gezondheidsoogpunt bevordert peper de spijsvertering.

Het meest gebruikte kruid dat zelfs in desserts zoals gistknoedels of cakes niet mag ontbreken, is zout. Zout is essentieel voor het leven, maar de zoutconsumptie per persoon en dag mag niet hoger zijn dan 5 g, anders kan er schade aan de gezondheid ontstaan. Aangezien verschillende voedingsmiddelen zoals worst, boter en brood al zout bevatten, mogen de gerechten niet te veel gezouten zijn.

Zout blijft lang smeerbaar als je een paar rijstkorrels in de zoutvaatje doet. Een tip van mij voor zoute saus: Een saus die op deze manier is bedorven, is in de meeste gevallen weer eetbaar als je een theelepel honing toevoegt of er wat rauwe aardappelschijfjes in doet en deze na een tijdje weer verwijdert.

Gezouten soepen worden opnieuw gekookt met rauwe aardappelschijfjes, de schijfjes worden vervolgens uit de soep gehaald. Te pittige soepen of sauzen kun je bewaren als je wat melk toevoegt.

De wondere wereld van kruiden raakt de ziel en geneest

Bijzondere prestaties en talenten worden erkend met een museum - beide kunnen ook gelden voor kruiden en specerijen, daarom ontvingen ze een prijs in Kulmbach, Beieren Kruidenmuseum geschonken. Terecht, want kruiden zijn goed voor je gezondheid, zorgen voor een smaaksensatie op de tong, ruiken door de neus, verwennen de ogen met kleurrijke kleuren en strelen ook nog eens de ziel.

De lange weg van Azië naar Europa

Kruiden kunnen heel veel en daarom is het niet verwonderlijk dat de beroemde chef-kok en kruidenpaus Alfons Schuhbeck vertrouwt op zijn filosofie "Spice your life", naar de specerijen van de wereld reist en zelfs boeken over specerijen schrijft. Ook de specerijenwereld kent een lange geschiedenis - ook in overeenstemming met het museum - specerijen speelden in de oudheid een belangrijke rol en in de late middeleeuwen trok de pracht van specerijen vanuit het Verre Oosten naar Europa en belandde eerst in Venetië. De kooplieden daar wisten de exotische immigranten te waarderen en verdienden daarmee een gouden neus. De kruiden brachten glans, prestige en welvaart in Venetië.

Toeristen reizen achter de kruiden aan

Maar wat aanmeerde in Italië duurde lang om op ons bord en in ons bewustzijn te landen. Het was eigenlijk het toerisme dat Duitsers in de jaren vijftig en zestig naar Italië bracht. Alles smaakte daar anders en de toeristen wilden deze smaakbeleving graag mee naar huis nemen. Dus gingen ze winkelen, kookten ze thuis met hen specerijen en kreeg er steeds meer de smaak van. De reisbestemmingen zijn in de loop van de tijd natuurlijk veel exotischer geworden en zijn een paradijs geworden voor ontdekkingsreizigers wereldwijd. Of het nu gaat om scherpe anijs, verwarmende gember, dure saffraan of de kerstgeur van vanille en kaneel - de glorie van de kruidenwereld belandde in de pot, in de oven en in het kopje, en nu is de variëteit nauwelijks over het hoofd te zien.

Het kruidenmuseum in Kulmbach nodigt u uit om het aan te raken

Geschiedenis, eetcultuur, botanie, groei evenals de verwerking en het gebruik van aromatische planten - dit alles speelt een grote rol in het Spice Museum in de Frankische stad Kulmbach. Maar het is ook een museum dat je kunt aanraken, want bezoekers kunnen er ook snuffelen en peperkorrels, kruidnagel en karwijzaad door hun vingers laten sijpelen. Het Beierse ministerie van Landbouw heeft ongeveer 1,6 miljoen euro bijgedragen. Het geld komt uit het LEADER-programma van de EU. 1000 vierkante meter is de nieuwe thuisbasis van de specerijen, die afkomstig zijn uit lokale regio's en verre landen. Het kruidenmuseum is te vinden in de Kulmbacher Mönchshof en heeft als het ware heerlijke buren, want er is ook een brouwerijmuseum en een bakkerijmuseum. Het zou zelfs kunnen dat er ook een voedselmuseum is, want er is ook een museum over worst en vlees. Het museumproject is opgezet door de Vereniging van Beierse brouwerij- en bakkerijmuseum Kulmbach en de LEADER-actiegroep Kulmbacher Land. Het doel is het harmonieus naast elkaar bestaan ​​van genieten, cultuur en natuur. Een goede mix die ook de Vrijstaat Beieren overtuigde, want in de EU-financieringsjaren 2007 tot 2013 investeerden ze ruim 3,25 miljoen euro in 13 projecten.

Magiërs en genezers gebruiken de kracht van kruiden

Er zijn ook kruidenmusea in Hamburg en Schönbrunn. Dit toont ook het grote belang aan dat aan kruiden en specerijen wordt gehecht. Zowel goochelaars als genezers reikten in de zak met kruidentrucs en als je denkt aan de wierookgeur in de kerk, hangt er ook een vleugje mystiek rond de kruiden. De kruiden van deze wereld geven de gezondheid een boost. Gember, afkomstig uit Azië en Australië, zou verkoudheid en misselijkheid verlichten. De cayennepeper uit Latijns-Amerika zou ontstekingen remmen en de stofwisseling beïnvloeden. De tropische kruidnagels verklaren de oorlog aan ziektekiemen en zouden zelfs goed zijn tegen kiespijn. In de Middellandse Zee worden karwijzaad gebruikt bij spijsverteringsproblemen. Tijm, die in Europa en Afrika groeit, zou hoest en keelpijn genezen. Knoflook zou het immuunsysteem, de bloedsomloop, de darmen en ook de grijze cellen moeten laten passen. Koriander en venkel iets tegen winderigheid hebben. Van nootmuskaat wordt gezegd dat het zelfs de lust stimuleert, maar het kan ook bedwelmend zijn als je er te veel van binnenkrijgt.

Een rel van kleuren van de kruiden

Het spreekt voor zich dat bij het koken en bakken de kruiden en specerijen eerst een geurbeleving zijn en later een smaakgenot. De geuren worden ook gebruikt in aromatherapie. Maar iedereen die wel eens op een kruidenmarkt is geweest, heeft ook de kleurenwaanzin van de kruiden gezien: gele saffraan, rode cayennepeper, groene basilicum, bruine kaneel, zwarte peper en, en, en - niet alleen het gehemelte, de neus en de gezondheid krijgen hun geld waard, maar ook het oog. Het is gewoon een wondere wereld van kruiden die de zintuigen beroert. Marion Friedl

Ontdek op eerlijke tests de top 10 van de beste en best verkochte specerijen- en kruidenproducten van 2024. We tonen een selectie van de meest populaire items met geweldige klantrecensies en waar voor uw geld. Vind nu het perfecte specerijen- en kruidenproduct voor uw behoeften!

Top10🔥Aanbiedingen🔥 🆕Online
# Voorbeeld Product waardering prijs
1 Specerijen & kruiden als remedie: voorkomen en genezen Specerijen & kruiden als remedie: voorkomen en genezen* Momenteel geen beoordelingen €9,99
2 De grote encyclopedie van kruiden, specerijen, fruit en groenten -... De grote encyclopedie van kruiden, specerijen, fruit en groenten -...* Momenteel geen beoordelingen €9,95Amazon Prime
3 TIMBER TASTE® 5 Italiaanse Kruiden Cadeauset - Italiaanse... TIMBER TASTE® 5 Italiaanse Kruiden Cadeauset - Italiaans...* Momenteel geen beoordelingen €16,89Amazon Prime
4 Fuchs Specerijen - 8 kruiden ingewreven - kruidenmengsel voor... Fuchs Specerijen - 8 kruiden ingewreven - kruidenmengsel voor...* Momenteel geen beoordelingen €3,99 €2,79Amazon Prime
5 Ostmann Spices - gevuld kruidenrek met 21 kruidenpotjes |... Ostmann Spices - gevuld kruidenrek met 21 kruidenpotjes |...* Momenteel geen beoordelingen €54,99 €52,42Amazon Prime
6 Fuchs Italiaanse kruiden (1 x 200 g) Fuchs Italiaanse kruiden (1 x 200 g)* Momenteel geen beoordelingen €8,99Amazon Prime
7 Spicebar kruidenmix 'Hello Mediterraneo' voor... Spicebar kruidenmix "Hello Mediterraneo" voor...* Momenteel geen beoordelingen €7,76Amazon Prime
8 Schuhbecks wereld van kruiden en specerijen: de beste recepten Schuhbecks wereld van kruiden en specerijen: de beste recepten* Momenteel geen beoordelingen €39,00Amazon Prime
9 TIMBER TASTE® 5 Italiaanse Kruiden Cadeauset - Italiaanse... TIMBER TASTE® 5 Italiaanse Kruiden Cadeauset - Italiaans...* Momenteel geen beoordelingen €20,89 €16,89Amazon Prime
10 250g Italiaans kruidenmengsel uiteraard van Hanse&Pepper... 250g Italiaans kruidenmengsel uiteraard van Hanse&Pepper...* Momenteel geen beoordelingen €8,50Amazon Prime
- 1,20 €aanbod
- 2,57 €aanbod
Ostmann Spices - gevuld kruidenrek met 21 kruidenpotjes |...
Ostmann Spices - gevuld kruidenrek met 21 kruidenpotjes |...*
WAT ZIT ER IN: 1 x verchroomd kruidenrek gevuld met 21 kruidenpotjes van Ostmann
€54,99 - € 2,57 €52,42 Amazon Prime
- 4,00 €aanbod

Leestips: coole DIY Projecten | Fitness | Je houdt van testen van het product lezen?


* Productafbeeldingen en links | Bron: Amazon PA API | Laatste update op 24.04.2024-XNUMX-XNUMX | * = Aangesloten links | De prijzen op deze website zijn mogelijk gewijzigd. De werkelijke prijs van een product is te vinden op de website van de verkoper. Real-time updates zijn technisch niet mogelijk. Prijzen inclusief BTW plus verzendkosten


 

Laat een bericht achter