Conserveren - Conserveren | Advies & tips

Foto door de auteur

Niko

Bij het inblikken of inblikken worden verschillende soorten voedsel voor een langere tijd bewaard. Aangezien het koken plaatsvindt bij temperaturen van rond de 100 °, moeten groenten en fruit met deze methode worden geconserveerd met een verlies van vitaminen wordt verwacht. Basisvoorwaarde voor het bewaren is dat groenten en fruit zo vers mogelijk worden verwerkt.

[apn typ="vergleich2" asin="B06W9LZ5Z4,B01NBU4V2B,B00AH0QUD4,B07ZJBKW21,B004GBUS2Y,B000VZ8SYY" tpl-infobox="true" tpl-hidelegend="1" tpl-stars="true" tpl-buttontext="" tpl-buttontpl="3" false="" tpl-features="2" tpl-fmax="200"]

Inmaken in de oven

Je kunt zowel in de buis van een gasfornuis als in die van een elektrisch fornuis inkoken. Plaats hiervoor de gevulde glazen met deksels en rubberen ringen en de klemmen op het rooster van de oven, dat in de onderlat is geschoven. Ernaast wordt een vat met water geplaatst. Het koken vindt plaats bij 130°. Dit betekent voor gasfornuizen ongeveer middelmatige warmte en voor elektrische fornuizen alleen onder warmte te gebruiken. Nadat het kookproces is voltooid, blijven de glazen nog ongeveer 30 minuten in de buis.

Inmaken in de inmaakpot / automatische kookpan

De kookpot is voorzien van een thermometer en een inzetstuk voor het vasthouden van de glazen. De gevulde glazen met rubberen ring, deksel en clip worden op de inzet geplaatst. Vervolgens wordt er zoveel water met dezelfde temperatuur als de glasinhoud in de pot gegoten, de helft van het waterniveau moet zich dicht bij de glazen bevinden. De benodigde kooktijd wordt pas gemeten vanaf het moment dat het water de voorgeschreven temperatuur heeft. Op dit punt de Verwarmingsbron kleiner zijn zodat het water niet gaat borrelen.

De automatische kookplaat maakt het bewaren gemakkelijker

Een inmaakmachine maakt het inmaken een stuk makkelijker door het water op de juiste temperatuur te verwarmen en op peil te houden. Zo'n apparaat is ongeveer zo groot als een kookpot, alleen is het voorzien van een stroomaansluiting. Dergelijke machines hebben een verwarmingsspiraal ingebed in de vloer. Je maakt ze dus onafhankelijk van je kachel en kan overal waar je een stroomaansluiting voorziet inkoken. In de pot is een rooster geplaatst zodat de glazen niet direct op de grond staan ​​en niet kunnen beschadigen. Vervolgens wordt de juiste hoeveelheid water erin gegoten. Zet nu het apparaat aan en selecteer de gewenste temperatuur. Hij doet de rest Behoud op zichzelf.

Bewaren in een snelkookpan

In de snelkookpan kan voedsel in zeer korte tijd in kleine hoeveelheden worden gekookt. Als je bijvoorbeeld tot 90 minuten nodig hebt voor groenten in een pan, dan staat het in de snelkookpan slechts ongeveer 10 minuten. Er is echter een pot met een inhoud van minimaal 7-9 liter nodig. Industriële glazen zijn beter geschikt om in een snelkookpan te koken dan gegroefde glazen, omdat er meer van dit soort glazen in passen. Zie ook Snelkookpan instructies.

Gelei bewaren

Puur vruchtensap, dat wordt verkregen door [tooltip position = "left" text = "Vruchtensappen persen met stoom), dat de vruchten worden verwarmd door stoom, maar niet gekookt."] Steam juicen [/ tooltip], met een [tooltip] position = " left “text =“ Centrifuges zijn gemakkelijker schoon te maken dan persen en maken sneller werken mogelijk. “] Vruchtensapcentrifuge [/tooltip] of een spindelpers wordt door koken ingedikt met suiker. Dit langere koken met suiker verandert het vruchtensap in gelei. Voor de meeste fruitsoorten moet pectine worden toegevoegd om de gelering te bevorderen. Voor gelei is meestal ongeveer 1000 g suiker nodig per liter sap. De conservering van de gelei is hetzelfde als bij jam of jam.

Groenten bewaren

Groenten worden meestal niet gekookt voordat ze gekookt of geconserveerd zijn, maar alleen gestoomd tot ze half zacht zijn. Giet vervolgens de groenten onmiddellijk in nog warme potten en kook ze in. Voorgekookte groenten hebben daarom maar de helft van de kooktijd van rauwe groenten nodig. Terwijl groenten zoals bloemkool, tomaten en bleekselderij rauw in de glazen kunnen, is het aan te raden om alle andere groenten voor te stomen.

Jam bewaren

Gereinigd, bereid fruit wordt gekookt met de helft van de benodigde hoeveelheid suiker. Als de vruchten zacht zijn, voeg je de resterende suiker toe terwijl je voorzichtig roert. Ook hier is het, net als bij jam, soms nodig om pectine toe te voegen. In veel gummyberen, jam en fruitgums wordt het gebruikt Pektin gebruikt als geleermiddel. Geleermiddelen zijn levensmiddelenadditieven die water in water doen zwellen of binden, d.w.z. tot gelering leiden.

Jam maken en inmaken

De basis voor jam is fruitpulp, dat wordt verkregen door bereid fruit met of zonder suiker te koken en het gekookte fruit vervolgens door een zeef te halen. Het vruchtvlees wordt ingedikt door toevoeging van suiker in een bepaalde verhouding; de suiker mag pas worden toegevoegd als het vruchtvlees al enigszins is ingedikt. Dit zal voorkomen dat de marmelade. Omdat veel vruchten niet genoeg geleerstoffen bevatten, is in de meeste gevallen op het einde een toevoeging van pectine nodig. Appelconfituur is voldoende ingedikt wanneer een paar druppels jam op een bord worden gelegd en direct geleert. Na het koken wordt de jam in voorverwarmde potten of potten gegoten en bedekt met perkamentpapier. Na afkoeling kunnen de vaten worden afgesloten met vooraf gepasteuriseerde deksels.

Fruit bewaren

Fruit kan worden geconserveerd door te bewaren met of zonder suiker. Over het algemeen hebben met suiker gekookte vruchten een betere smaak; hiervoor kunnen ook suikervervangers zoals stevia worden gebruikt. Fruit voor compote wordt in de glazen gegoten en met een suikeroplossing gegoten. Voor 500 g zoet fruit is ca. 150 g suiker nodig. Voor zure vruchten heb je ongeveer 250 g suiker nodig. Diabetici kunnen hun eigen ingeblikte fruit maken met behulp van suikervervangers.

Bewaartips voor de juiste manier

  • Maak potten, deksels, ringen en alle andere apparaten waarmee het voedsel in contact komt, zoals potten, schalen en pollepels, voor gebruik grondig schoon.
  • Gebruik alleen perfecte glazen, deksels en rubberen ringen.
  • Plaats de potten op een vochtige doek wanneer u het hete voedsel vult.
  • Zorg ervoor dat u vuile randen en rubberen ringen zorgvuldig schoonmaakt bij het vullen.
  • Voor het koken slechts zoveel fruit of groenten als er in één gang kunnen worden gekookt.
  • Gebruik alleen glazen van dezelfde grootte in één kookcyclus.
  • Nadat u de potten uit de kookpot heeft gehaald, plaatst u ze op een plank en beschermt u ze met een doek tegen tocht tot ze zijn afgekoeld. Verwijder pas daarna de clips van de afdekkingen.
  • Om de houdbaarheid te verbeteren, is het raadzaam om de eerste conserveringstijd uiterlijk na 48 uur te laten volgen door een tweede, die slechts de helft van de voorgeschreven conserveringstijd mag duren.
  • Bewaar de potten in een donkere kamer op ongeveer 15 °.

Tijden bewaren

De inbliktijden voor groenten en fruit of andere voedingsmiddelen variëren afhankelijk van hoe de apparaten worden gebruikt. De kooktijd is te vinden in de aanbevelingen van de fabrikant van het apparaat.

Kook zelf in - absoluut het betere alternatief?

Zelf koken is leuk, ook met het hele gezin. Maar zelf inkoken brengt ook gezondheid. Op de dagtafel kun je heel veel zelf koken, hier bepaal je zelf welke ingrediënten er verwerkt worden. Dit is waar het eerste voordeel is dat kunstmatige smaakstoffen en conserveermiddelen over het algemeen volledig worden weggelaten. Je weet precies welke ingrediënten in dat of welk glas zijn gebruikt. De samenstelling van de individuele eindproducten is aan jou.

Als je goederen koopt die al geconserveerd zijn, heb je ondanks het traditionele proces te maken met conserveermiddelen in het eten. Helaas is dit geen alternatief voor mensen met voedsel- en/of conserveermiddelenallergieën.
U kunt uw groente- en fruitproducten eenvoudig zelf koken of bewaren. Voor de fruitsoorten wordt meestal conserveersuiker gebruikt, er worden jam of compotes gemaakt - uiteraard worden ook gelei in alle smaken gebruikt.

Het klassieke ontwaken of beitsen

Groenten worden vaak gemarineerd in azijn en olie, en ze kunnen ook worden ingekookt in gezouten water. Hier worden extra kruiden toegevoegd om de smaak te geven - ofwel gehaakt, gemalen of in één stuk. Bovendien ziet het er ook nog decoratief uit.
Als je een gezin hebt en ze gezond en volgens oude gebruiken wilt voeden, ontkom je niet aan het klassieke beitsen of beitsen omdat je alleen de verse groenten en fruit moet kopen volgens het seizoen, wat de hoogste kwaliteit en kort transport garandeert keer en dus weinig verlies van voedingsstoffen. Daarnaast worden de gewenste rassen niet tegen te hoge prijzen aangeboden.

Gebruik ingeblikt voedsel

Als je het hele jaar door voedsel wilt hebben, waarvan het seizoen niet gangbaar is, moet je je toevlucht nemen tot ingeblikt voedsel (of dure import uit het buitenland). Natuurlijk, met het overaanbod aan vriezers en dozen, kun je dingen tegenwoordig ook vers invriezen - maar je moet de goederen binnen de komende 3 maanden gebruiken, maar de dingen zien er anders uit met zelfgekookte goederen, deze goederen kunnen zelfs meerdere dagen worden bewaard jaar. De glazen potten moeten op een koele, donkere en droge plaats worden bewaard, alleen zo behouden de goederen hun eigen kleur voor een langere periode - groenten en fruit die onsmakelijk lijken, zullen bij niemand goed vallen. De voordelen nog eens kort samengevat: geen kunstmatige bewaarmiddelen, geen kunstmatige smaakstoffen, vrije hand bij de keuze van ingrediënten, lange houdbaarheid van groente en fruit (langer dan invriezen), is leuk voor het hele gezin, brengt meer smaak op het bord.

Ontdek op eerlijke tests de top 10 van de beste en best verkochte weckpotproducten van 2024. We tonen een selectie van de meest populaire items met geweldige klantrecensies en waar voor uw geld. Vind nu het perfecte inmaakpotproduct voor uw behoeften!

Top10🔥Aanbiedingen🔥 🆕Online
- 15,00 €aanbod
- 1,00 €aanbod
- 9,00 €aanbod

Leestips: coole DIY Projecten | Fitness | Je houdt van testen van het product lezen?


* Productafbeeldingen en links | Bron: Amazon PA API | Laatste update op 24.04.2024-XNUMX-XNUMX | * = Aangesloten links | De prijzen op deze website zijn mogelijk gewijzigd. De werkelijke prijs van een product is te vinden op de website van de verkoper. Real-time updates zijn technisch niet mogelijk. Prijzen inclusief BTW plus verzendkosten


 

Laat een bericht achter