Pilates voor beginners: basis en technieken voor effectieve lichaamstraining

Foto door de auteur

Redactie ET

Basisprincipes van Pilates – Pilates is een trainingsmethode die je een holistische training van het hele lichaam biedt. Het combineert fysieke oefeningen met bewuste ademhaling om zowel uw fysieke als mentale gezondheid te bevorderen. De focus ligt op het aanspannen van je diepe buik-, rug- en bekkenbodemspieren, die samen de zogenaamde ‘krachtcentrale’ van je lichaam vormen. Deze krachtpatser staat centraal voor stabiliteit en kracht tijdens oefeningen.

Pilates gaat over het versterken van je spieren, het verbeteren van je flexibiliteit en het optimaliseren van je balans en houding. De methode legt grote nadruk op de precisie en controle van elke beweging, wat leidt tot een beter lichaamsbewustzijn. Door lichaam en geest met elkaar te verbinden, biedt Pilates een uitstekende mogelijkheid om zowel je fysieke fitheid als je mentale welzijn te vergroten.

Bij Pilates spelen de basisprincipes een cruciale rol bij het waarborgen van de effectiviteit en veiligheid van de training. Elk van deze principes heeft een specifieke functie en helpt je het maximale uit je Pilates-training te halen.

Basisprincipes van Pilates

 1. centreren:
  • Dit principe heeft betrekking op het activeren van je kern, vooral de krachtpatser. De krachtcentrale omvat de diepe spieren van uw kern, inclusief de bekkenbodem-, buik- en onderrugspieren. Door deze centrale spiergroep te activeren ontstaat er een stabiele basis voor alle bewegingen.
 2. precisie:
  • Precisie bij Pilates betekent het uitvoeren van elke beweging met maximale nauwkeurigheid. Het gaat minder om het aantal herhalingen en meer om de kwaliteit van elke individuele beweging. Dit bevordert een dieper lichaamsbewustzijn en een effectievere spieractivatie.
 3. Stroom van beweging:
  • Bij Pilates moeten de bewegingen vloeiend en ononderbroken zijn. Dit bevordert de gratie en efficiëntie van de oefeningen. De soepele overgang van de ene beweging naar de volgende helpt ook de hartslag op peil te houden en de mobiliteit te verbeteren.
 4. Ademen:
  • Bij Pilates adem je diep en gecontroleerd, waarbij je inademt door de neus en uitademt door de mond. Ademen is nauw verbonden met bewegingen en ondersteunt de activering van de krachtpatser.
 5. Controle:
  • Controle is de kern van Pilates. Het gaat erom elke beweging met volledige aandacht uit te voeren en de juiste spieren te gebruiken. Dit principe helpt blessures te voorkomen en de effectiviteit van elke oefening te maximaliseren.
 6. Konzentratie:
  • Concentratie betekent bij Pilates dat je je volledig concentreert op het uitvoeren van de oefeningen. Dit vergroot niet alleen de effectiviteit van de training, maar bevordert ook de mentale helderheid en ontspanning.

Belangrijke termen en technieken:

 • De krachtpatser:
  • Het activeren van de krachtpatser is cruciaal voor stabiliteit en kracht in je Pilates-training. Het gaat om het bewust aansturen en aanspannen van de diepe buik- en rugspieren.
 • De Pilatesbox:
  • De Pilates Box is een visualisatietechniek die je helpt je lichaam correct uit te lijnen tijdens oefeningen. Het vertegenwoordigt een denkbeeldige rechthoek gevormd door uw schouders en heupen en helpt de wervelkolom te stabiliseren tijdens het sporten.
 • Voetposities:
  • “Point” en “Flex” zijn twee belangrijke voetposities bij Pilates. “Point” verwijst naar het strekken van de voet, terwijl “flex” verwijst naar het buigen van de voet. Deze houdingen worden gebruikt om verschillende spiergroepen te activeren.
 • Schouderpositie:
  • Een juiste schouderhouding is belangrijk om spanning in de nek te voorkomen en een correcte uitlijning van het bovenlichaam te garanderen. De schouders moeten ontspannen en naar beneden glijden, weg van de oren.

Pilates-oefeningen

Voor iedereen die aan de slag wil met Pilates, zijn er verschillende oefeningen die geweldig zijn voor beginners. Deze oefeningen versterken verschillende spiergroepen en verbeteren de flexibiliteit, balans en houding. Hier zijn enkele aanbevolen oefeningen en tips om u op weg te helpen met Pilates:

 1. Honderden: Een klassieke Pilates-oefening die de kernspieren versterkt. Deze oefening omvat pompbewegingen die de ademhaling moeten coördineren en aandacht moeten besteden aan de verbinding tussen de schouders en de romp.
 2. Zagen: Deze oefening is geweldig voor het strekken van de rug en de hamstrings. Het is belangrijk om het bekken gedurende de gehele oefening neutraal en kalm te houden en de beweging gecontroleerd uit te voeren.
 3. Schouder brug: Geschikt voor het versterken van de bilspieren, quadriceps, hamstrings, bekkenbodem, buikspieren en rugspieren. De schouders moeten ontspannen blijven en er mag geen lichaamsgewicht op de nek rusten.
 4. Oprollen en naar beneden rollen: Deze oefeningen versterken de rug- en buikspieren en verbeteren de flexibiliteit in de rug en nek. Het is belangrijk om wervel voor wervel op en neer te rollen zonder momentum te krijgen.
 5. Brug: Bij deze oefening wordt de rug van de vloer gerold, beginnend bij het staartbeen, wervel voor wervel, totdat deze tussen de schouders rust, en dan opnieuw gerold.

Om effectief met Pilates aan de slag te gaan, is het ook belangrijk om de basisprincipes van de Pilates-techniek te begrijpen, zoals de krachtpatser, de neutrale bekkenpositie en de juiste ademhaling. De krachtcentrale, die de kern van het lichaam omvat, is het krachtcentrum voor bewegingen en is belangrijk voor een goede houding. De neutrale bekkenpositie helpt bij het bereiken van een optimale uitlijning van de wervelkolom, en een goede ademhaling ondersteunt de oefeningen en helpt spanning los te laten en stress te verminderen.

Deze principes en technieken vormen de basis voor een effectieve en veilige Pilates-training. Door het in uw routine op te nemen, kunt u optimaal profiteren van de voordelen van deze methode.

Pilates is een reis, geen bestemming. Regelmatige oefening en geduld zijn essentieel om de technieken van Pilates onder de knie te krijgen. Zoals bij elke andere vorm van training ontwikkelen zich in de loop van de tijd kracht, flexibiliteit en inzicht in uw eigen lichaamsbewegingen. Elke oefening, elke sessie brengt u een stukje dichter bij uw doel van dieper lichaamsbewustzijn en verbeterd welzijn. Geef jezelf de tijd die je nodig hebt om vooruitgang te boeken en erken dat elke dag anders is.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat de intensiteit van de oefening bij Pilates varieert, afhankelijk van uw vaardigheidsniveau en ervaring. Als beginner moet je je misschien concentreren op de basis, terwijl gevorderde beoefenaars intensere en complexere bewegingen kunnen uitvoeren. Ieder lichaam is uniek, en dat geldt ook voor elke Pilates-ervaring. Luister naar uw lichaam en pas de intensiteit van uw training aan uw individuele behoeften en mogelijkheden aan. Pilates is flexibel en kan worden aangepast aan verschillende fitnessniveaus en behoeften, waardoor het een veelzijdige en inclusieve trainingsmethode is.

Vergeet niet dat de reis belangrijker is dan de bestemming. Geniet van elk moment van uw Pilates-oefening en zie hoe uw lichaam en geest zich in de loop van de tijd ontwikkelen en sterker worden.

Veelgestelde vragen – Pilates

 1. Wat is Pilates en welke voordelen biedt het?
  • Antwoord: Pilates is een holistische lichaamstraining die zich richt op het versterken van de kernspieren, het verbeteren van de flexibiliteit en het bevorderen van mentaal welzijn. Het combineert gecontroleerde bewegingen met ademhalingstechnieken. De voordelen van Pilates zijn onder meer een verbeterde houding, verhoogde spierkracht en flexibiliteit, minder stress en een beter lichaamsbewustzijn.
 2. Is Pilates geschikt voor beginners en hoe begin ik?
  • Antwoord: Ja, Pilates is zeker geschikt voor beginners. Je kunt aan de slag door een beginnerscursus te volgen bij een gecertificeerde trainer of via online video's. Het is belangrijk om te beginnen met basisoefeningen en geleidelijk toe te werken naar meer uitdagende bewegingen.
 3. Heb ik speciale uitrusting nodig voor Pilates?
  • Antwoord: Voor de meeste Pilates-oefeningen heb je alleen een mat nodig. Andere hulpmiddelen zoals ballen, banden of pilatesringen kunnen de training aanvullen, maar zijn vooral voor beginners niet absoluut noodzakelijk.
 4. Hoe vaak moet ik Pilates beoefenen om resultaten te zien?
  • Antwoord: Regelmatige beoefening van 2-3 keer per week wordt aanbevolen om zichtbare en merkbare resultaten te bereiken. Consistentie is belangrijker dan de lengte of intensiteit van elke individuele sessie.
 5. Kan Pilates helpen bij rugpijn?
  • Antwoord: Ja, Pilates kan effectief zijn bij het verlichten van rugpijn. Het versterkt de kernspieren en verbetert de houding, wat resulteert in verlichting van de rug. Het is echter raadzaam om medisch advies in te winnen voordat u met een Pilates-programma begint, vooral als u acute rugpijn ervaart.
 6. Wat is het verschil tussen Pilates en Yoga?
  • Antwoord: Hoewel zowel Pilates als yoga de verbinding tussen lichaam en geest benadrukken, ligt het belangrijkste verschil in de afstemming. Yoga richt zich meer op het vergroten van de flexibiliteit, balans en ontspanning door middel van verschillende houdingen en ademhalingstechnieken. Pilates richt zich daarentegen meer op het versterken van de kernspieren, het verbeteren van de houding en het vergroten van de lichaamscontrole. Beide praktijken vullen elkaar echter perfect aan.
1e beste product
2e beste product
3e beste product
501 Pilates-oefeningen*
 • Avizienis, Audra (auteur)
4e beste product
5e beste product


* Productafbeeldingen en links | Bron: Amazon PA API | Laatste update op 26.05.2024-XNUMX-XNUMX | * = Aangesloten links | De prijzen op deze website zijn mogelijk gewijzigd. De werkelijke prijs van een product is te vinden op de website van de verkoper. Real-time updates zijn technisch niet mogelijk. Prijzen inclusief BTW plus verzendkosten


 

Foto door de auteur

Redactie ET

Een toegewijd team bestaande uit auteurs en producttesters schrijft handleidingen, productrecensies, ervaringsrapporten en testrapporten over verschillende onderwerpen en producten op ons platform. We bieden ook instructies en doe-het-zelf-ideeën. Onze authentieke producttests, gedetailleerde beoordelingen en uitgebreide productvergelijkingen bieden waardevolle hulp bij aankoopbeslissingen.

Laat een bericht achter